Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu Eurostat: România, printre țările europene cu cei mai fericiți locuitori în 2022

În 2022, românii au fost printre cei mai fericiți europeni. Asta arată studiul publicat de Eurostat, care ia în calcul nivelul de mulțumire asupra vieții pe care o duc locuitorii țărilor din Uniunea Europeană. Austriecii s-au declarat cei mai satisfăcuți de propriile vieți, pe când la coada clasamentului îi găsim pe bulgari și, surpriză, pe nemți. 

Nivelul de satisfacție este influențat de vârstă, de nivelul de studii, evident de situația financiară și familială, dar și de propriile valori, priorități sau alegeri. 

Conform acestui studiului publicat de Oficiul European de Statistică, dintre europeni, austriecii în 2022 s-au declarat cei mai mulțumiți, cu 7,9 puncte. Supriza, România este pe locul 2. Pe scară de la una la zece, iată avem 7,7 puncte.  

Grecii, nemții și bulgarii la coada clasamentului

Contrar așteptărilor, grecii, cunoscuți pentru optimismul lor, au înregistrat un nivel de satisfacție de 6/7, pe scara de la 1 la zece. În mod surprinzător, nemții și bulgarii au ocupat ultimele locuri în clasament, prezentând un punctaj similar. 

Alfred Bulai, sociolog: ”Totul depinde de așteptările pe care le-ai. Populația din Germania are așteptări mari. Practic dacă așteptările sunt foarte mari cu siguranța ai probleme. Românii nu au așteptări prea mari ”

Tinerii mai fericiți decât cei în vârstă

Raportul face o diferență între tineri și cei în vârstă. În 2022, în cele mai multe state, cei cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani au arătat un nivel mai mare de satisfacție în ceea ce privește propria viață, asta comparativ cu cetățenii care au peste 65 de ani.  

Cea mai mare diferență în funcție de vârstă o găsim în Croația, iată +1,6 puncte, în Bulgaria, Lituania, Slovacia și România. În Germania, cele două grupe de vârstă au avut aceeași satisfacție medie de viață. Pe de altă parte în Danemarca raportul se schimbă. Cei peste 65 de ani se declară mai mulțumiți. 

Alfred Bulai, sociolog: ”De regulă oamenii care sunt mai în varsta în general au o satisfacție mai mică pentru că asta-i viața, adică sunt mai optimiști tinerii, e firesc, au mai mare speranța. Cei care sunt în vârstă, în general, au probleme mai mari, probleme de sănătate, bătrânețea are și ea problemele ei, deci automat e normal să existe diferențe.”

Pe de altă parte, satisfacția crește odată cu nivelul de educație, care într-o anumită măsură reflectă și nivelul veniturilor. Cea mai mare diferență de satisfacție între cei cu studii superioare și cei cu studii primare a fost observată în Slovacia, România și Bulgaria.

Diferente similare sunt și în Slovenia, Croația și Ungaria. Nivelul de satisfacție crește însă și în funcție de zonele în care oamenii locuiesc. 

Oamenii din zonele rurale mai fericiți în anumite țări

În Malta, Austria, sau Finlanda, oamenii din zonele rurale s-au declarat mai fericiți, cu cel puțin 0,2 puncte în plus. Pe de altă parte, în Bulgaria, România, Lituania sau Slovacia, cei din orașe au raportat niveluri mai ridicate de satisfacție în viață.

Conform studiului Eurostat, în Bulgaria satisfacția medie de viață a oamenilor care locuiesc în orașe a fost cu 0,8 puncte mai mare decât cea a celor care trăiesc în sate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE