Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, în top trei cele mai fericite țări din UE. Românii sunt mai mulțumiți de viață decât grecii, germanii sau spaniolii

România se află printre primele 3 cele mai fericite țări membre ale Uniunii Europene, potrivit indexului anual al fericirii făcut de Eurostat. În fiecare an agenția măsoară pe o scară de la 1 la 10 cât de satisfăcuți de viețile lor sunt cetățenii celor 27 de state membre.

Cele mai recente date arată că România se află la egalitate cu Polonia, cu scorul 7,1, după Austria care conduce clasamentul satisfacției generale cu 7,9. Potrivit studiului, cei mai fericiți sunt oamenii cu vârste între 16 și 29 de ani, iar hobby-ul este unul dintre factorii principali ai stării de bine.

La polul opus, cu cele mai mici punctaje, se află Grecia, Germania și Bulgaria. Datele mai arată că cele mai bogate țări nu sunt și cele mai fericite. Germania, de exemplu, deși are una dintre cele mai puternice economii din blocul european, apare în sondaj cu un scor de 6,5 puncte din 10, în scădere față de anul precedent.

Factorii care influențează satisfacția generală a cetățenilor

Eurostat subliniază că, în cadrul sondajului privind satisfacția vieții, factori precum nivelul educației, stabilitatea familială și situația financiară au avut un impact semnificativ mai mare asupra satisfacției generale a respondenților decât pura bogăție materială.

Este remarcabil faptul că țări precum România și Polonia, care în trecut au fost asociate cu niveluri mai scăzute de venituri, se numără printre cele cu cea mai ridicată satisfacție față de viață. Această constatare evidențiază complexitatea relației dintre bunăstarea subiectivă și situația economică, conform Eurostat.

Conform unui sondaj separat publicat recent de Institutul Rheingold din Koln și relatat de The Times, doar 22% dintre germani se consideră "optimiști convinși", în timp ce 29% sunt "moderat mulțumiți". Studiul a mai evidențiat că până la 20% dintre adulți se simt "copleșiți de anxietate", în timp ce 9% sunt "neinteresați și retrăși", relatează The Independent.

Îngrijorările par să fie strâns legate de stagnarea economică a Germaniei, conflictul din Ucraina și problemele legate de imigrație. Aceste aspecte contribuie la un sentiment de nesiguranță și disconfort în rândul populației germane.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE