Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Elevii din Polonia au scăpat de temele pentru acasă. Reforma nu se bucură de aprecierea profesorilor

Copiii din clasele primare din Polonia au scăpat de temele pentru acasă. Iar pentru elevii de gimnaziu sunt opționale. Reforma a intrat în vigoare de la începutul lunii și nu se bucură de aprecierea profesorilor, care au fost martorii multor schimbări ale sistemului educațional. 

Ideea a apărut în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, atunci când un elev i s-a plâns lui Donald Tusk că nu are suficient timp liber. Așa că atunci când a ajuns premier, Donald Tusk a decis să-i scape pe elevi de grija temelor de acasă. 

Julian Kozak, elev: ”Eu nu am avut niciodată o problemă cu temele pentru acasă. Întotdeauna îmi rămâne timp și pentru alte activități.” 

Elevii mai mari sunt însă încântați de schimbare. 

Ola Kozak, elevă: ”Eu sunt bucuros, pentru că nu-mi plăceau prea mult temele pentru acasă. Nu văd care este sensul lor.” 

Părinții cred însă că temele pentru acasă sunt foarte importante și nu privesc cu ochi bune schimbările radicale adoptate de guvern. 

”Nu sunt foarte mulțumită. Temele pentru acasă îi ajută pe elevi să memoreze ce au învățat în timpul orelor”, spune un părinte. 

Reforma are la bază studii privind dezvoltarea copiilor, afirmă ministrul polonez al educației.

Barbara Nowacka, ministrul Educației din Polonia: ”Am citit cercetări despre sănătatea mintală a copiilor, despre suprasolicitare, depresie, tensiuni, stres sau pierderea interesului pentru studiu. Unul dintre factorii declanșatori, dar și cel care putea fi îndepărtat cel mai rapid, era povara temelor.” 

Sistemul educațional din Polonia a trecut prin multe reforme. Fiecare guvern care a ajuns la putere a adoptat noi modificări spre nemulțumirea profesorilor și părinților. Însă schimbările făcute în ultimii ani au avut rezultate pozitive, potrivit ultimului test al Programului internațional de monitorizare a elevilor. Polonia a ieșit pe poziția 12 din 81 de state care au fost monitorizate.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE