Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Risc major de accident la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina. Anunțul făcut de agenția ONU de supraveghere atomică

Riscul unui accident major la centrala nucleară de la Zaporojie din Ucraina rămâne destul de ridicat, a anunțat agenția de monitorizare atomică a ONU.

Avertismentul vine în contextul intensificării luptelor, dar și a bombardamentelor din zonă. Între timp, în Statele Unite continuă discuțiile privind deblocarea ajutorului militar pentru Kiev.

Un potențial accident periculos ”rămâne foarte real”

Un potențial accident periculos „rămâne foarte real”, a declarat directorul general al Agenției Internaționale pentru Energia Atomică, la o săptămână după ultimul atac cu drone asupra centralei nucleare din Zaporojie.

În premieră, o dronă a lovit cupola unui reactor. Rusia și Ucraina se acuză reciproc de lovituri asupra centralei, unde sunt șase reactoare nucleare. Anterior, agenția ONU de supraveghere în domeniu a cerut crearea unei zone tampon demilitarizate în jurul reactoarelor, însă negocierile s-au blocat.

”Trebuie să facem tot ce ne stă în putere astăzi pentru a minimiza riscul unui accident”

Rafael Grossi, directorul generala al Agenției Internaționale pentru Energia Atomică: Ne apropiem periculos de mult de un accident nuclear. Nu trebuie să permitem ca sentimentul de automulțumire să decidă ce se va întâmpla mâine. Trebuie să facem tot ce ne stă în putere astăzi pentru a minimiza riscul unui accident. Cele cinci principii (de prevenire a accidentului nuclear de la Zaporojie) stabilite chiar în această cameră, în urmă cu un an, trebuie să fie respectate.

Între timp, la Washington, președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a prezentat o propunere complicată pentru adoptarea ajutorului de război pentru partenerii externi. Astfel, proiectul comun trimis de Senat a fost respins. Noua propunere a liderului republicanilor se referă la vot separat pentru fiecare linie de ajutor - pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Prin urmare, aprobarea pachetului de 60 de miliarde de dolari pentru armata Kievului, care se confruntă cu o criză acută de muniție, devine astfel incertă.

Statele Unite ale Americii sunt principalul partener al Kievului

Mike Johnson, președintele camerei Reprezentanților din SUA: Sunt evenimente majore pe glob pe care le urmărim cu mare atenție. Știm că lumea ne urmărește pentru a vedea cum reacționăm. Avem, teroriști și tirani, lideri groaznici în întreaga lume, cum ar fi Putin și Xi, dar și în Iran, și ei ne urmăresc pentru a vedea dacă America va fi de partea aliaților și pentru propriul interes în întreaga lume. Și o vom face.

Statele Unite ale Americii sunt principalul partener al Kievului în războiul declanșat de Moscova, iar orice întârziere a ajutoarelor militare determină armata ucraineană să cedeze teren pe frontul din estul țării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE