Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina susţine că nu e implicată în atacul cu drone asupra centralei atomice de la Zaporojie

Ucraina a respins duminică acuzaţia Rusiei privind un atac cu drone asupra centralei atomice de la Zaporojie, transmite Xinhua.

Serviciul de presă al centralei controlate de forţele ruse acuzase în aceeaşi zi că drone ucrainene au atacat inclusiv plafonul unităţii numărul 6, fără a face victime - morţi sau răniţi grav - şi fără a crea un risc de depăşire a limitelor de siguranţă.

Andrii Iusov, purtător de cuvânt al serviciului ucrainean de informaţii militare a declarat că "Ucraina nu este implicată în nicio provocare armată pe teritoriul centralei atomice Zaporojie", arată un comunicat preluat de Xinhua de la biroul de presă al directoratului pentru informaţii din ministerul apărării de la Kiev.

Daune după un atac cu drone

Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) a comunicat în cursul serii că a avut loc un atac cu drone care a produs daune la unitatea respectivă, însă securitatea nucleară nu a fost compromisă. Totuşi, potrivit AIEA, "acesta este un incident grav care ar putea submina integritatea sistemului de izolare a reactorului".

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a comentat conform agenţiei de presă ruse Sputnik, preluată de Xinhua, vorbind despre "un act de terorism nuclear" şi cerând comunităţii internaţionale să reacţioneze la atacul Ucrainei.

Centrala atomică de la Zaporojie, din sudul Ucrainei, cea mai mare din Europa, a fost ocupată de Rusia în 2022, iar în prezent niciunul din şase reactoare ale centralei nu produce energie electrică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE