Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia ar fi executat zeci de prizonieri de război ucraineni. Atrocitățile, dezvăluite într-un raport ONU

Rusia ar fi executat peste 30 de prizonieri de război ucraineni, capturați recent, în lunile de iarnă, se arată în mai multe rapoarte făcute publice de ONU, potrivit Politico.

Biroul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) a verificat ”trei dintre aceste incidente în care soldați ruși au executat șapte militari ucraineni în afara luptelor”, potrivit celui mai recent raport ONU privind situația drepturilor omului din Ucraina, publicat marți.

Zeci de clipuri cu execuții au fost publicate pe rețelele de socializare, în perioada decembrie 2023 - februarie 2024, când trupele ruse au avansat în apropierea localității Avdiivka din regiunea Donețk și când au încercat că recaptureze satul Robotîne din regiunea Zaporojie.

În opt dintre cazurile raportate, au fost filmați militari ruși în timp ce executau prizonieri de război ucraineni care și-au depus armele sau în timp ce foloseau alți prizonieri de război ucraineni capturați pe post de scuturi umane.

"Până la 29 februarie 2024, OHCHR a obținut informații pentru unul dintre videoclipuri. În acea înregistrare video, un grup de soldați ruși înarmați s-ar fi aflat la 15-20 de metri în spatele a trei militari ucraineni care stau în genunchi cu mâinile la ceafă. După câteva secunde, apare fum din armele soldaților ruși, iar militarii ucraineni cad la pământ.

Unul dintre soldații înarmați se apropie apoi de corpuri și trage asupra unuia dintre soldații care zac la pământ", potrivit raportului.

Zeci de militari ucraineni capturați, torturați de ruși

În perioada iernii, Rusia a eliberat 60 de prizonieri de război ucraineni. Unul dintre ei le-a confirmat reprezentanților OHCHR că incidentul surprins în clip a avut loc în apropierea localității Robotîne, în decembrie 2023, iar militarii ucraineni uciși făceau parte din unitatea sa.

De asemenea, trei prizonieri de război ucraineni, capturați de trupele ruse, au fost executați la începutul lunii ianuarie 2024, în Zaporojie.

"Potrivit unui martor, doi soldați ucraineni au fost executați pe loc după ce s-au predat. Militarii ruși au ucis un al treilea prizonier de război ucrainean, care fusese rănit de o mină în timp ce era forțat de militarii ruși să efectueze lucrări de deminare", se arată în raport.

Ucrainenii eliberați susțin că rușii i-ar fi agresat cu electroșocuri

De asemenea, prizonierii de război eliberați au mărturisit oficialilor ONU că forțele rusești i-au torturat în captivitate.

”Într-un caz, un prizonier de război ucrainean a descris faptul că a fost capturat de forțele armate ruse în noiembrie 2023 în regiunea Zaporojie și adus într-o magazie dintr-o gospodărie privată, unde trei militari ruși l-au interogat și torturat pentru a furniza informații de natură militară", se arată în raport.

"Agresorii l-au lovit în față și în zona pieptului cu o asemenea forță încât i-au rupt coastele, l-au sufocat cu o pungă de plastic și l-au amenințat că îl vor executa și că îi vor tăia urechea în timp ce apăsau un cuțit pe ea".

Potrivit raportului, 39 dintre cei 60 de prizonieri de război "au dezvăluit, de asemenea, că au fost supuși la violență sexuală în timpul internării, inclusiv tentative de viol, amenințări de viol și castrare, bătăi sau administrarea de șocuri electrice la organele genitale și dezbrăcarea forțată în mod repetat, inclusiv în timpul interogatoriilor și pentru a verifica dacă au tatuaje”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE