Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Maria Zaharova, sceptică privind atacul din Moscova: Este greu de crezut că a fost comis de ISIS

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat, miercuri, că este ”extrem de greu de crezut” că gruparea Stat Islamic (ISIS) ar fi avut capacitatea de a lansa atacul asupra sălii de concerte din Moscova, în urma căruia au murit cel puțin 140 de oameni, relatează The Guardian.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a dat de înțeles că Occidentul s-a grăbit să dea vina pe ISIS, în așa fel încât să disculpeUcraina și Guvernele occidentale care o sprijină.

”Pentru a îndepărta suspiciunile din partea Occidentului colectiv, trebuiau să vină urgent cu ceva, așa că au recurs la ISIS, au scos un as din mânecă și, literalmente, la câteva ore după atacul terorist, mass-media anglo-saxonă a început să difuzeze exact aceste versiuni", a spus Maria Zaharova, potrivit agenției Reuters.

Oficialii ruși au pus la îndoială, în repetate rânduri, rapoartele serviciilor de informații occidentale potrivit cărora gruparea Stat Islamic (ISIS) este responsabilă de comiterea atacului, pe care l-a și revendicat. Fără a prezenta dovezi, aceștia au insistat că Ucraina și mai multe țări occidentale, printre care și Statele Unite, au fost implicate în atac.

Printre aceștia s-au numărat și directorul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), Alexander Bortnikov, precum și președintele rus Vladimir Putin.

Atacul ISIS din Moscova. Bilanțul victimelor, în creștere

De cealaltă parte, Ucraina a negat acuzațiile lansate de Rusia de implicare în atac. SUA și Franța au anunțat că au informații care confirmă că gruparea Statul Islamic este implicată în comitarea atacului.

Mai mult, ministrul britanic de Externe, David Cameron, a catalogat drept ”un total nonsens” afirmațiile Rusiei privind implicarea Ucrainei și a Occidentului.

Potrivit The Associated Press, bilanțul deceselor atacului de săptămâna trecută din sala de concerte Crocus din Moscova a crescut la 140 de persoane, după ce o altă victimă a murit în spital. Oficialii ruși au mai precizat că 80 de persoane rănite în atac au rămas internate, în timp ce alte 205 au solicitat asistență medicală în ambulatoriu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE