Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marina ucraineană afirmă că o treime din navele de război rusești din Marea Neagră au fost distruse sau scoase din luptă

Ucraina a scufundat sau a scos din luptă aproximativ o treime din toate navele de război rusești din Marea Neagră în cei doi ani de război, a declarat marți purtătorul de cuvânt al marinei militare ucrainene.

Dmitro Pletenchuk, a declarat pentru The Associated Press că ultima lovitură de sâmbătă seara a vizat nava de debarcare amfibie rusă Kostiantin Olshanski, care era ancorată la Sevastopol, în Crimeea ocupată de Rusia. Nava făcea parte din marina ucraineană înainte ca Rusia să o captureze în timpul anexării peninsulei în 2014.

Pletenchuk a anunțat anterior că alte două nave de debarcare de același tip, Azov și Yamal, au fost, de asemenea, avariate în atacul de sâmbătă, împreună cu nava Ivan Khurs.

El a declarat pentru AP că atacul din weekend, care a fost lansat cu rachete Neptune construite de Ucraina, a lovit, de asemenea, instalațiile portuare din Sevastopol și un depozit de petrol.

Pierderi grele pentru Rusia în Marea Neagră

Pletenchuk a declarat că, odată cu ultimul atac, o treime din toate navele de război pe care Rusia le avea în Marea Neagră înainte de război au fost distruse sau scoase din luptă. În același timp, el a recunoscut că au fost scufundate doar două din cele aproximativ o duzină de nave de război rusești purtătoare de rachete și a promis că Ucraina va continua atacurile.

"Scopul nostru final este absența completă a navelor militare ale așa-numitei Federații Ruse în regiunile Azov și Marea Neagră", a declarat Pletenchuk pentru AP.

Succesul atacurilor ucrainene cu drone și rachete a dus la creșterea moralului Kievului, într-un moment în care forțele sale cu efective insuficiente și cu armament insuficient se confruntă cu atacuri rusești de-a lungul frontului de peste 1.000 de kilometri.

Contestarea superiorității navale a Rusiei a contribuit, de asemenea, la crearea unor condiții mai favorabile pentru exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Ucraina, care controlează în continuare câteva sute de kilometri de coastă la Marea Neagră, nu dispune de nicio navă de luptă mare, de tipul cuirasatelor.

La începutul acestei luni, presa rusă a raportat că șeful marinei, amiralul Nikolai Evmenov, a fost concediat și înlocuit cu amiralul Alexander Moiseiev, comandantul Flotei militare de Nord a Rusiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE