Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marea Neagră, numită de Zelenski "locul unde este testată ordinea mondială": "Torpilele rusești pot acoperi jumătate din România"

Volodimir Zelenski a ținut să sublinieze importanța zilei de 31 octombrie, atunci când este "Ziua Internațională de Acțiune a Mării Negre". Președintele Ucrainei a postat pe rețelele de socializare un mesaj în care aduce aminte cât de semnificativă este această parte a Europei nu doar pentru Ucraina sau România.

31 octombrie, ziua internațională de acțiune la Marea Neagră

"31 octombrie este Ziua Internațională de Acțiune a Mării Negre. Marea Neagră are o semnificație strategică nu doar pentru națiunile învecinate, ci și pentru Europa, Orientul Mijlociu și securitatea alimentară globală. Rusia l-a transformat într-un câmp de luptă, folosindu-l pentru agresiune și amenință libertatea navigației. Astăzi, trebuie să lucrăm împreună pentru a restabili Marea Neagră ca zonă de pace, comerț și dezvoltare", a postat Zelenski pe rețelele de socializare.

A reacționat și ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, care atrage atenția asupra obiectivelor Rusiei legate de Marea Neagră.

"Spre deosebire de Occident, Rusia a avut întotdeauna o strategie pe termen lung pentru Marea Neagră. Bazat pe agresiune, piraterie și atacuri asupra libertății de navigație. Împreună, trebuie să punem bătăușul la locul lui pentru ca libertatea de navigație și dreptul internațional să fie protejate în Marea Neagră și nu numai", a scris Kuleba. În clipul video postat, acesta explică ce activități a întreprins Rusia de-a lungul timpului aici.

Ucrainenii explică acțiunile Rusiei în Marea Neagră

Pe cele două clipuri, Zelenski și Kuleba au explicat în ce constă agresiunea Rusiei și ce acțiuni a întreprins în Marea Neagră.

Zelenski: "Aceasta este Marea Neagră. Este situată perfect între Europa și Asia, este învecinată cu Ucraina și trei țări NATO, Georgia și Rusia. În acest moment, Marea Neagră este unul dintre marile epicentre unde ordinea internațională este testată, unde Rusia a lovit flota ucraineană și ia peste picior conducerea Statelor Unite.

Iată cum arată. Prima dată, Rusia a ocupat Crimea, cu nave, aerodromuri și porturi de la Mare. De acolo, ea își proiectează puterea militară asupra Mării Mediterane și Orientului Mijlociu. Chiar înainte de începerea războiului la scară largă, flota rusă a început un război hibrid cu NATO. A închis navigației porțiuni din Marea Neagră, întrerupând exercițiile NATO Sea Breeze și Agile Sprit.

După evaziunea la scară largă, totul s-a înrăutățit. Rusia a blocat porturile ucrainene, avioanele sale au perturbat dronele americane de supraveghere în spațiul internațional. Flota sa navală a pătruns pe o navă comercială în apele internaționale. Aceasta este piraterie, pur și simplu. Rusia încalcă mereu Carta pentru Drepturile Omului și Convenția Națiunilor Unite de la Mare. Este un pericol pentru Ucraina și pentru toți vecinii săi. În 2021, Ucraina a creat Platforma Crimea, o rețea diplomatică și o rețea de expertiză, cu câteva priorități: securitate, sancțiuni, drepturile omului, de-ocupație. Atenție! Marea Neagră este închisă oricui."

  • Ziua internaţională a Mării Negre este marcată anual pe 31 octombrie. La această dată a fost semnat, în 1996, la Istanbul, Planul Strategic de Acţiune pentru Marea Neagră, iar semnatari au fost cele şase ţări riverane Mării Negre, respectiv Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia şi Ucraina.

Kuleba: "De la încercarea Rusiei de anexare a Crimeei, Kremlinul a încercat să transforme Marea Neagră într-un 'lac al Rusiei', umplându-l cu personal militar și armament. Doar în primii 7 ani ai ocupației, inventarul navelor de suprafață și de submarine din Marea Neagră a crescut cu 45%. Numărul avioanelor rusești de vânătoare a crescut de mai mult de trei ori, numărul de elicoptere a crescut de nouă ori, cantitatea de vehicule blindate de luptă a crescut de șase ori, iar numărul de lansatoare multiple de rachetă, de șase ori și jumătate. Cantitatea totală de torpile a flotei ruse de la Marea Neagră are 73 de tone. Gama de rachete maritime rusești poate acoperi întreaga Mare Neagră, jumătate din România, Bulgaria, Turcia, întreaga Moldovă și sudul Ucrainei.

În 2019, Rusia a blocat un sfert din zona totală a Mării Negre, inclusiv zonele economice ale Bulgariei și României. Până la 1 august 2019, din cele 100 de rachete Kalibr care au atacat Siria, 56 au fost lansate de flota rusă de la Marea Neagră, transformând Crimeea ocupată într-o bază militară de agresiune împotriva altor state. Ucraina a avertizat de multe ori despre aceste amenințări și că ocuparea temporară a Crimeei de către Rusia amenință întreaga regiune a Mării Negre și restului lumii.

Platforma Crimea, lansată de Ucraina, a prezentat un plan de reclamare pașnică a Crimeei prin mijloace politice și diplomatice.

Indiferent cât timp a trecut, crima acestei ocupații va fi pedepsită. Respectul pentru drepturile Națiuniulor Unite trebuie restabilit, iar Crimea trebuie să fie readusă Ucrainei.

În 2022, Rusia a folosit Crimea ca bază pentru a-și extinde agresiunea în mare parte la fel cum a făcut-o cu orice alt teritoriu pe care l-a ocupat înainte și după cele ocupate recent în Ucraina. Navele străine devin în mod regulat victime ale minelor rusești.

Marea Neagră a fost, de asemenea, principala rută maritimă utilizată de Rusia pentru revânzarea bunurilor jefuite din Ucraina, inclusiv grâne furate din Ucraina și a făcut piraterie pe apele internaționale. Așa cum s-a întâmplat pe 13 august, atunci când flota Rusiei la Marea Neagră a tras focuri de avertisment asupra navei comerciale sub pavilion Palau și a urcat la bordul ei, ceea ce este împotriva Cartei Națiunilor Unite, Convenției Națiunilor Unite a Drepturilor pe Mare și altor norme din legislatura internațională. Scopul unui asemenea comportament ostil este de a crea senzația că întreaga Mare Neagră aparține zonei rusești de influență.

Citat din Vladimir Putin: 'Nu am putut permite ca accesul în apele Mării Negre să fie limitat sau să lăsăm armatele NATO să vină pe teritoriul din Crimea'.

Atât timp cât Rusia controlează Crimea, nicio pace de durată nu este posibilă. Statele din regiunea Mării Negre trebuie să oprească asemenea gen de teroare și să prevină ca Rusia să-și mai extindă agresiunea în alte teritorii din Ucraina și nu numai. Iar principala condiție pentru aceasta este eliberarea Crimeei și redarea ei Ucrainei."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE