Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce l-a surprins pe noul șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, la aproape două luni de la preluarea funcției

După aproape două luni de la numirea în funcția de comandant al Armatei Ucrainei, Oleksandr Sîrski a evaluat forțele militare și logistice de care dispune Ucraina. Generalul a avut parte de o surpriză, dar una pozitivă, și a spus că armata sa va avea nevoie de mai puțini oameni decât se aștepta el inițial, pentru a respinge trupele ruse de pe teritoriul Ucrainei.

În decembrie 2023, președintele Volodimir Zelenski a precizat că ar fi necesară "mobilizarea a până la 500.000 de oameni", dar Sîrski a analizat situația în detaliu și a precizat că numărul trupelor necesare ar fi mai mic.

Oleksandr Sîrski spune că e nevoie de mai puțini oameni pentru mobilizare

"Cifra a fost redusă semnificativ. Noi ne aşteptăm să avem suficienți oameni capabili să-şi apere patria. Vorbesc nu numai despre cei mobilizaţi, ci şi despre luptătorii voluntari", a spus Oleksandr Sîrski, potrivit publicației Urkinform.

Declarația lui Sîrski vine într-un moment în care parlamentul Ucrainei lucrează la un proiect de lege care ar permite mobilizarea mai multor oameni în armată, în condițiile în care, în societatea ucraineană, au apărut mai multe informații care scot la iveală corupția și abuzurile de la birourile de recrutare.

De la sosirea sa în locul lui Valeri Zalujnîi, Sîrski a făcut mai multe evaluări, inclusiv un fel de audit al unor unități, ceea ce a scos la iveală faptul că Armata Ucrainei poate trimite, cu mai multă ușurință, "mii de membri" pe front.

Despre rolul unităților necombatante, comandantul a spus că "este la fel de important" ca și cele combatante, ca sprijin pe câmpul de luptă: "Războiul pe care suntem forţaţi să îl purtăm împotriva invadatorilor ruşi este un război de uzură, un război de logistică. Prin urmare, importanţa eficienţei unităţilor din spate nu poate fi subestimată".

În condițiile în care circulă informații potrivit cărora rușii ar urma să declanșeze o ofensivă majoră în cel mult o lună-două, Sîrski a ținut să transmită un mesaj clar și a spus că liniile defensive "sunt puternice în aproape toate zonele amenințate".

Specialiștii spun că Rusia ar urma să dea încă un asalt asupra Harkovului, pe care l-au mai cucerit, însă ucrainenii l-au eliberat în septembrie 2022, în urma unei operații-fulger, și au învățat din greșeli, după cum spune generalul. La acea vreme, chiar el a fost cel care a condus ostilitățile.

"Avem deja experiență în operațiuni de luptă în regiunea Harkov. Am reușit să calculăm acțiunile inamicului și să eliberăm o mare parte a regiunii Harkov. Atunci, frontul rus s-a prăbușit semnificativ. Dacă rușii vor merge din nou acolo, Harkov va deveni un oraș fatal pentru ei", i-a avertizat Sîrski.

El a confirmat și eșecurile, însă le-a pus pe seama lipsei de muniție, așa cum au atras atenția mai mulți specialiști, dar și președintele Zelenski.

"Trebuie să recunoaștem că nu am putut obține un succes mai mare în timpul ofensivei de la Harkov, deoarece nu aveam suficiente resurse. Lipsa resurselor noastre și cantitatea insuficientă de muniție le-au oferit rușilor posibilitatea de a intra adânc în teritoriul sudic al Ucrainei, în regiunea Zaporojie, iar asaltul asupra acestor poziții, fără sprijin aerian efectiv, ne-a costat pierderi umane și echipament. Ultimul caz este Avdiivka. Cu siguranță că am menține aceste poziții dacă am avea un număr suficient de armament antiaerian și obuze", a explicat Sîrski.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE