Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Taxa pentru turiști a intrat în vigoare, în Veneția. Sute de localnici au protestat, spunând că măsura nu va opri valul de turism în masă

Turiștii care merg la Veneția trebuie să plătească de acum o taxă unică de cinci euro, pentru a putea vizita faimosul oraș italian. Măsura are scopul de a limita valul de turism în masă. Veneția devine astfel primul oraș turistic din lume care percepe o taxă de intrare. Între timp, sute de localnici au protestat, susținând că noua regulă nu este de ajuns și că doar va transforma orașul într-o simplă atracție turistică cu taxă. 

Sute de venețieni au ieșit în stradă și au mărșăluit de-a lungul canalelor. Nemulțumiți de măsura luată de autorități, manifestanții s-au ciocnit cu forțele de ordine. Localnicii spun că această taxă nu va fi de ajuns pentru a opri turismul excesiv.

”Putem salva Veneția doar oferind case locuitorilor și repopulând-o. Biletul de intrare poate doar să oprească turismul de o zi, dar nu influențează deloc fluxurile mai mari care sosesc din Est, din China, din SUA. Nu va schimba absolut nimic”, spune un localnic. 

Permisul de intrare în Veneția, sub forma unui cod QR

Permisul de intrare în Veneția este sub forma unui cod QR, achiziționat online pentru o taxă unică de cinci euro. El trebuie prezentat la principalele puncte de intrare în oraș. Momentan, autoritățile vor impune taxa doar în anumite zile, până în luna iulie. 

”Am plătit biletul de cinci euro de persoană, pentru că am citit pe internet că taxa intră în vigoare începând de astăzi, pentru mai multe zile din timpul anului. A fost foarte ușor”, a mai spus un localnic. 

Turiștii care rămân cel puțin o noapte nu vor fi afectați şi vor primi gratuit un cod QR de la cazare.

”A fost destul de ușor, gazda de la cazare ne-a trimis codul QR. Așa că a trebuit doar să completez un formular. A durat câteva minute, dar a fost în regulă”, a menționat un turist. 

Localnicii sunt din ce în ce mai nemulțumiți

Măsura a fost impusă de autorități după o perioadă în care turismul a luat amploare. Localnicii sunt din ce în ce mai supărați de zgomotul și mizeria făcute de turiști. 

Marina Rodino, localnică: ”Veneția nu este un parc natural, nu este un muzeu, nu este Pompei. Este un oraș în care trebuie să ne luptăm pentru ca noi, localnicii, să ne păstrăm casele și să ne deschidem magazine. Taxa limitează acest turism sălbatic.” 

Deși taxa are un preț modest, autoritățile din Veneția speră că vor putea reduce numărul de turiști care ajung doar pentru o zi în oraș. Cei care nu-și vor cumpăra bilet de intrare riscă amenzi de până la 300 de euro.

Michele Zuin, consilier pentru economie: ”Dacă o familie cu doi copii adulți trebuie să plătească până la 40 de euro, probabil că va decide să vină într-o altă zi, când nu există taxă de acces.” 

Doar anul trecut, aproximativ 20 de milioane de turiști au vizitat Veneția. Orașul din nordul Italiei este cunoscut pentru excursiile cu gondola pe canalele sale, pentru monumente istorice, opere de artă și poduri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE