Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turismul excesiv, o corvoadă pentru europeni. În Veneția, localnicii protestează față de valul mare de vizitatori veniți din toată lumea

Turismul excesiv în mai multe orașe europene aduce tot mai mult disconfort localnicilor. Excesul de turiști înseamnă poluare fonică, aglomerarea transportului în comun, dar și prețuri mai mari. Autoritățile locale impun diverse măsuri, de la oprirea construcțiilor de hoteluri până la noi taxe pentru vizitatori. De joi, 25 aprilie, fiecare turism care alege drept destinație de o zi Veneția va achita 5 euro, taxă de intrare. Între timp, sute de venețieni au protestat, susținând că noua regulă nu este de ajuns și doar va transforma orașul într-o simplă atracție turistică cu taxă.

Localnicii din Veneția protestează: 20 de milioane de turiști au vizitat orașul în 2023

Sute de venețieni au ieșit în stradă și au mărșăluit de-a lungul canalelor. Nemulțumiți de măsura luată de autorități, manifestanții s-au ciocnit cu forțele de ordine. Localnicii spun că această taxă nu va fi de ajuns pentru a opri turismul excesiv.

Localnică din Veneția: „Putem salva Veneția doar oferind case locuitorilor și repopulând-o. Biletul de intrare poate doar să oprească turismul de o zi, dar nu influențează deloc fluxurile mai mari care sosesc din Est, din China, din SUA. Nu va schimba absolut nimic”.

Localnicii sunt din ce în ce mai supărați de zgomotul și mizeria făcute de turiști.

Marina Rodino, localnică: „Veneția nu este un parc natural, nu este un muzeu, nu este Pompei. Este un oraș în care trebuie să ne luptăm pentru ca noi, localnicii, să ne păstrăm casele și să ne deschidem magazine. Taxa limitează acest turism sălbatic”.

Permisul de intrare în Veneția este sub forma unui cod QR, achiziționat online pentru o taxă unică de 5 euro. El trebuie prezentat la principalele puncte de intrare în oraș. Momentan, autoritățile vor impune taxa doar în anumite zile, până în luna iulie.

„Am plătit biletul de cinci euro de persoană, pentru că am citit pe Internet că taxa intră în vigoare începând de astăzi, pentru mai multe zile din timpul anului. A fost foarte ușor”.

Turiștii care rămân cel puțin o noapte nu vor fi afectați şi vor primi gratuit un cod QR de la cazare. Doar anul trecut, aproximativ 20 de milioane de turiști au vizitat Veneția.

Și în Barcelona, cel mai vizitat oraș din Spania, dar și una dintre cele mai căutate destinații din Europa, localnicii fac tot mai multe manifestații pentru a opri turismul de masă. De exemplu, de curând, o linie de autobuz care duce către un loc de interes din oraș, a fost ștearsă de pe Google Maps.

Alina Huc, româncă stabilită la Barcelona: „Linia 116, autobuzul care duce fix în fata Parcului Guell. Autubozul funcționează ca și până acum, numai că nu mai există informații despre destinație. Nu mai sunt turiști și nu mai este atât de aglomerat. Se amestecau turiștii cu localnicii, cu oamenii care merg la muncă, cu copiii care merg la școală și atunci se forma o nebunie”.

Și Amsterdamul se numără printre orașele extrem de aglomerate. Raportul este de 9 milioane de vizitatori, așa cum a fost anul trecut, la un milion de localnici. De curând, primăria orașului a decis să nu mai emită autorizații pentru noi hoteluri, dar are în vedere și alte măsuri pentru acest fenomen.

Oxana Gredcenco, jurnalistă stabilită în Amsterdam: „E în programul primăriei. Vrea să limiteze numărul de magazine cu suveniruri, numărul de cafenele care vând canabis, ca intenție mai mare este să mute Cartierul Roșu din centru într-o zonă periferică, deci sunt mai multe măsuri care se vor implementa treptat. Amsterdamul, fiind cunoscut ca destinație pentru petreceri, consum de marijuana, prostituție, primăria ar vrea un turism calitativ, care să pună în valoare orașul cu întreg potențial cultural pe care îl are”.

Numărul de nopți petrecute în unitățile de cazare din Uniunea Europeană a ajuns la aproape trei miliarde, în anul 2023, conform Eurostat. Creșterea este constantă de la an la an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE