Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lupta cu drogurile din școli, pierdută de politicieni. 20% dintre tineri au consumat droguri cel puțin o dată

Politicienii români se întrec în declarații în care își pasează responsabilitatea pentru lupta cu drogurile, și admit că în ce privește prevenția cel puțin, lupta a fost deja pierdută. A trecut o săptămână de la începutul școlii și nu există încă o strategie clară pentru testarea antidrog a elevilor.

 În urma descinderilor poliției din liceele bucureștene și după tragedia de la 2 mai, politicienii au început să vehiculeze în spațiul public posibilitatea testării antidrog a elevilor, ca ultimă măsură după ce toate campaniile de prevenire de până acum nu au avut efectul scontat. 

De exemplu, cu două săptămâni înainte de revenirea copiilor la școală, prefectul Capitalei Rareș Hopincă scria pe Facebook că două măsuri de luat în calcul ar fi „testarea în școală cu aparat anti drog și prezentarea unei adeverinţe medicale la începutul anului şcolar care să ateste că respectivul copil şi-a făcut analize de sânge antidrog”.  Premierul Marcel Ciolacu nu s-a opus, dar a spus că ar fi nevoie de acordul părinților. Miniștrii Educației și Sănătății se opun.

„Eu văd responsabilitatea noastră la ministerul Educației preponderent pe zona de informare, explicarea riscurilor, implicarea familiilor, realizarea unei proceduri care să însemne că fiecare om din școală știe cum să reacționeze atunci când există o suspiciune sau un caz confirmat”, declara Ligia Deca. 

Între timp, președintele Klaus Iohannis a anunțat, chiar la deschiderea anului școlar, că va include problema drogurilor din școli pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

”Efectele, amploarea, provocările societale ale consumului de droguri, mai ales de la vârste fragede și în școli, sunt o provocare serioasă la adresa siguranței individuale și naționale”, a precizat Klaus Iohannis. 

Societatea civilă arată, însă pasivitatea autorităților. 

”Pentru o lungă perioadă de timp, doi ani și șapte luni de zile, structura DIICOT, căruia i se mai spune și parchetul anti-mafia, a stat cu un procuror interimar, în mandatul domnului Predoiu. Avem foarte mulți șefi la nivelul Poliției Române care sunt împuterniciți și nu ocupă prin mandat în urma unui concurs câștigat, aceste poziții”, a explicat Emilia Șercan. 

Totuși, la nivelul Guvernului s-a făcut o comisie. Mai exact un grup de lucru interministerial are două luni la dispoziție ca să vină cu o strategie coerentă de combatere a consumului de droguri în școli. Deocamdată, acest fenomen se combate punctual.

”În primul rând, el trebuie să meargă la o unitate medicală, unde va urma un program de dezintoxicare. După aceea, în funcție de el și de cum urmează această lună de dezintoxicare, poate continua terapia, există clinici specializate care îl pot ajuta. Medicul de familie îți poate da o trimitere către psihiatru, astfel încât tu să poți beneficia de un tratament gratuit”, a precizat Ramona Dabija, director adjunct Antidrog.

În acest moment statisticile arată că 20% dintre tinerii români au consumat droguri cel puțin o dată, iar vârsta de debut la 13 ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE