Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Justiției, despre discutarea în CSAT a problemei drogurilor. ”E considerată o amenințare la adresa securității naționale”

Ministrul Justiției a declarat, vineri, la Euronews România, că problema drogurilor în rândul tinerilor este discutată în  Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) deoarece este considerată o ” amenințare la adresa securității naționale și are nevoie să fie tratată ca atare la cel mai înalt nivel”. De asemenea, Alina Gorghiu a avertizat că numărul dosarelor instrumentat de procurorii DIICOT privind consumul și traficul de droguri s-a triplat, iar ”în 2023, de la începutul anului și până acum, sunt peste 20.000 de dosare care sunt instrumentate de 190 de procurori” care dispun de ”resurse limitate”.

În direct la Euronews România, ministrul Justiției a afirmat că, în prezent, este elaborat un set de măsuri pentru a combate traficul de droguri.

”La asta se lucrează și faptul că va fi această situația alarmantă discutată și pusă pe agenda CSAT înseamnă că este considerată o amenințare la adresa securității naționale și are nevoie să fie tratată ca atare la cel mai înalt nivel.

Răspunsul la această amenințare nu este simplu. Nimeni nu poate să rezolve singur. Trebuie să existe o cooperare constantă și eficientă între toate organele statului”, a afirmat Alina Gorghiu, la Euronews România.

Alina Gorghiu, despre anchetele DIICOT privind drogurile: ”În 2023, sunt peste 20.000 de dosare care sunt instrumentate de 190 de procurori”

De asemenea, ministrul Justiției a aflat în urma discuțiilor cu procurorul-șef DIICOT, Alina Albu, că numărul dosarelor legate de tematica drogurilor a crescut de la an la an în România.

”Dacă în 2010 vorbeam de 6.000 de dosare pe droguri la DIICOT, în 2015 vorbeam de 8.700. Anul aceasta, în 2023, de la începutul anului și până acum, sunt peste 20.000 de dosare care sunt instrumentate de 190 de procurori care efectiv lucrează pe aceste dosare, deși nu se ocupă exclusiv de droguri. (...)

Dacă ar lucra toți pe cele 20.000 de dosare privind drogurile, tot ar fi 105 de dosare de procuror în primele opt luni - un efort colosal”, a mai menționat Gorghiu.

De altfel, ministrul Justiției a subliniat că este ”foarte bine” că problemele generate de traficul de droguri sunt discutate în spațiul public ”fără niciun fel de perdea”

”Îi felicit pe colegii de la DIICOT pentru că arată că bătălia cu drogurile nu este deloc o glumă, un subiect tratat la și altele. (...) Din păcate, ce trebuie să spunem este că avem resurse limitate. Va trebui să dotăm tehnic unitățile de parchet, să suplimentăm resursa umană și să asigurăm fonduri materiale.

Toate aceste dosare înseamnă nevoie de resursă umană, înseamnă resursă de timp, un cumul pe care statul român trebuie să le pună la bătaie”, a concluzionat ea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE