Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Keith Haring, artistul-activist care a desenat în stațiile de metrou și a devenit un militant în lupta anti-SIDA

Keith Haring a abordat teme îndrăznețe în operele sale în anii 80: rasism, egalitate de gen și SIDA – boală de care a și murit la doar 31 de ani.  Și-a propus să facă arta accesibilă omului de rând și s-a apucat să facă desene pe metrourile din New York la acea perioadă.

Poate nu ați mai auzit numele, dar sigur ați văzut operele artistului american. Par niște desene de copii – care ajung să se vândă cu milioane de dolari - dar au de fapt în spate mesaje sociale importante.

A oferit desene gratuit, pe post de pliante, la protestele anti-SIDA

La începutul carierei, în 1978, a început să înlocuiască capetele personajelor cu calculatoare – cu mult înainte ca tehnologia să fie accesibilă publicului larg. Mulți ar spune că a fost un vizionar al timpului său.

Poate și din acest motiv arta sa a avut atât de mult succes. Dar și datorită faptului că într-o perioadă în care arta era un lux, el a ales să o prezinte oamenilor de rând în drum spre muncă. A desenat pereții din stațiile de metrou și metrourile în sine din New York (cunoscute acum ca Subway Drawings) și oferit desene cu mesaj pe post de pliante gratuit la demonstrațiile anti-SIDA.

Artistul a fost inspirat de problemele sociale ale vremii

Kaith Haring a crescut în America anilor 60. A făcut parte din generația care a prins la televizor aterizarea pe Lună, iar din acest motiv s-a autodenumit un copil al epocii atomice. A crescut cu multe proteste în jurul lui și a luptat pentru drepturile minorităților din SUA – motiv pentru care a devenit foarte conștient de problemele sociale de la o vârstă fragedă. A învățat de mic să se exprime prin artă, datorită tatălui său care făcea caricaturi. A fost inspirat de Disney și Dr. Seuss, precum și de cultura de graffiti de la acea perioada: iar arta sa a încorporat aceste elemente.

A fost un vizionar, un artist, dar mai ales un activist al timpului său. În 1982 a creat nu mai puțin de 20.000 de desene și le-a oferit participanților de la un protest anti-nuclear din Central Park. A participat la mai multe demonstrații, iar de câteva ori a fost și arestat.

A pictat-o pe Grace Jones în videoclipul „I'm Not Perfect”

Ca orice tânăr al vremii, îi plăcea să se distreze și mergea la unul dintre cele mai consacrate cluburi ale vremii – Club 57 - un loc unde a cunoscut cântăreți importanți ai vremii care au intrat în cercului lui de prieteni. Cel mai bun exemplu, Madonna. Tot aici, a cunoscut-o și pe Grace Jones, pe care a pictat-o din cap până în picioare cu cele mai cunoscute simboluri ale sale. Apoi, a colaborat tot cu ea pentru videoclipul ”Im not perfect”.

Astăzi, arta sa poate fi văzută și prin colaborări cu firme de modă: Converse, HM sau Uniqlo.

La doar 30 de ani a fost diagnosticat cu SIDA

Artistul a fost diagnosticat cu SIDA în 1988. Încă de la începutul anilor 1980, a văzut mulți oameni din jurul său afectați de această boală și știa că exista un risc destul de mare de a fi el însuși infectat. În jurnalele sale din 1987, el scrie că prietenii săi „cad ca muștele" și știe că trebuie să fie vorba de o intervenție divină care l-a ținut în viață atât de mult timp: „Nu știu dacă mai am cinci luni sau cinci ani, dar știu că zilele mele sunt numărate”.

Tot atunci a făcut și postere cu mesajul „Safe Sex” (în traducere: „Sex projat”) - o ilustrație comică menită să ușureze subiectul SIDA, care la acea vreme era tabu.

În 1989, anul în care a și murit, a fondat Fundația Keith Haring – menită nu doar pentru a îi proteja munca dar și pentru a strânge fonduri pentru bolnavii de SIDA și să sprijine organizațiile caritabile pentru copii. Și în ziua de azi, numele său este respectat și asociat cu lupta anti-HIV.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE