Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Annie Leibovitz, fotografa care a capturat portrete rămase în istorie: de la ultima imagine cu John Lennon, la fotografia cu Messi și Ronaldo jucând șah

Ultima fotografie a lui John Lennon împreună cu soția sa, Yoko Ono, și poza lui Ronaldo și Messi jucând șah pe un geamantan Louis Vuitton. Ce au în comun? Pe Annie Leibovitz, unul dintre cei mai cunoscuți fotografi ai momentului, care capturează prin lentile aparatului său momente istorice.

Annie Leibovitz, autoarea mai multor fotografii istorice

Annie Leibovitz surprinde personalitatea și caracterul modelelor sale, iar fotografiile ei reflectă momente intime care stârnesc sentimente puternice. Este autoarea celei mai cunoscute fotografii din istoria rock and roll-ului: imaginea în care John Lenon își îmbrățisează nud soția, pe Yoko Ono, și o sărută. La doar câteva ore după ce Annie a făcut Polaroid-ul, un fost bodyguard l-a împușcat pe John Lenon în New York.

Când Rolling Stone a publicat fotografia pe coperta din 22 ianuarie 1981, Yoko era văduvă, iar lumea suferea după legendarul rockstar. Fotografia a documentat însă ultimele ore petrecute împreună de celebrul cuplu și, probabil, a arătat ultimul lor sărut. În prezent, fotografia rămâne una dintre cele mai mari emoționante fotografii din istorie care reprezintă dragostea – dar și suferința.

La momentul celebrei fotografii, Annie era deja cunoscută pentru munca sa. Aceasta a terminat Institutul de Artă din San Francisco iar în 1970 a început să lucreze pentru Rolling Stone Magazine, și nu a durat mult până a devenit prima femeie fotograf șef al publicației. Apoi, s-a îndreptat spre industria modei și a lucrat pentru Vanity Fair, unde și-a conturat stilul caracteristic de portrete luminoase și expresive. Astăzi, lucrează independent dar încă colaborează cu publicații de modă importante.

Povestea din spatele fotografiei cu Ronaldo și Messi

În 1991 a fost și prima femeie fotograf care a avut o expoziție proprie la Galeria de Portrete Naționale din Washington DC. Iar operele sale pot fi văzute acum la cele mai prestigioase muzee din de artă din Statele Unite din New York, Los Angeles și Chicago. Sau, îi puteți urmări munca pe Instagram, unde are 1 milion de urmăritori. Aici, putem vedea fotografii recente cunoacute pe pagina sa: portretul lui Michelle Obama, soții Zelenksy pentru Vogue în prima apariție împreună după începerea războiului din Ucraina și, bineînțeles, celebra fotografie a lui Lionel Messi și Cristiano Ronaldo împreună, jucând șah pe genți Louis Vuitton.

Fotografie pentru care cei doi fotbaliști au pozat separat – iar Annie i-a „adus” împreună post-producție. Ronaldo și Messi au apărut însă pentru prima dată împreună într-o campanie de publicitate, promovând brandul Louis Vuitton – care a și creat servieta în care a fost ținută Cupa Mondială în 2022.

Fotografia cu cei doi fotbaliști a adunat, în mai puțin de 24 de ore, peste 30 de milioane de aprecieri, iar poza a devenit a patra cea mai populară de pe platformă. Pe locul 1 este poza lui Messi care ridica cu mândrie trofeul de la Cupa Mondială.

Annie are 73 de ani, locuiește în New York și a fost numită o legendă vie de către Library of Congress.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE