Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Azzedine Alaïa, „sculptorul trupului feminin”. Creatorul de modă care a ignorat cerințele industriei și a îmbrăcat femeile „din intuiție”

Azzedine Alaïa este cunoscut în industria modei ca fiind „sculptorul trupului feminin” datorită rochiilor care celebrau corpul femeilor dar și drept creatorul de modă independent, care a criticat dur industria.

Creațiile creatorului de modă, expuse în muzee

Alaïa a fost alegerea vestimentară a celor mai elegante personaje de-a lungul ulimelor decenii: Grace Jones, Greta Garbo sau Michelle Obama. Cu toate acesta, numele designerului rămâne unul nișat în rândul caselor de modă de lux. Este însă piedestalul modei haute couture – adică modă la rang înalt -în care piesele sunt lucrate integral de mână, de cele mai multe ori chiar de designer.

O colecție haute-couture – ca toate cele a lui Alaïa, nu este gândită pentru țintuele zilnice, uzuale – ci pentru evenimente extravagante, de covor roșu. Piesele sunt creative iar în cazul designerului tunisian – adevărate opere de artă, expuse în muzee din întreaga lume.

Alaïa nu a ținut cont de cerințele industriei

Cunoscut drept „sculptorul trupului feminim”, Alaïa a considerat că industria modei limitează creativitatea și că moda este o formă de artă – așa că nu a ținut niciodată cont de calendarul oficial al industrei, dezvăluindu-și colecțiile la momentul potrivit, ghidat de propriile convingeri – și nu în cadrul săptămânii modei sau în urma presiunilor publicului.

În schimb, și-a construit propriul univers artistic și a devenit o voce importantă a industriei – un creator la care nu mulți aveau acces.

„Îmbrac femeile din intuiție, în funcție de forma corpului lor” – a spus designerul odată. Rochiile sale mulate, care urmăresc curbura trupului, cu accente de piele și în culori neutre sunt de o eleganță de neegalat.

În 1980, când creațiile sale au ajuns peste Ocean, The New York Times a titrat întreaga activitate a artistului ca fiind unul dintre evenimentele de referință care au modificat peisajul cultural al orașului.

A studiat arta și anatomia în facultate, studii care l-au ajutat în cariera de designer

Azzedine Alaia s-a născut în Tunisia în 1935 și sora sa l-a inspirat să urmeze o carieră în modă. A mințit în legătură cu vârsta sa pentru a studia corpul uman și sculptura, în cadrul institutului de Artă din Tunisia.

După ce a absolvit, s-a mutat în Paris și a început să lucreze pentru Christian Dior. Apoi, a colaborat cu Guy Laroche și Thierry Mugler. Nu prea era de acord cu industria - așa că și-a deschis propriul atelier în Paris în anii 70 – un atelier privat,  unde îmbrăca un grup select de cliente. Așa a intrat și în vizorul marilor reviste de modă franțuzești.

Creatorul de modă a murit în 2017 la 82 de ani și rămâne cunoscut drept cel care și-a dedicat viața emancipării femeilor prin intermediul creațiilor sale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE