Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Banksy, cel mai cunoscut artist de graffiti a cărui identitate rămâne un mister

Un artist al cărui nume nu este cunoscut. Este cunoscut doar pseudonimul lui: Banksky, un militant politic ale cărui lucrări apar peste noapte în diferite părți ale lumii. Cel mai recent, Banksy și-a lăsat amprenta pe ruinele din Ucraina, prin câteva lucrări cu o semnificație puternică.

Pe o clădire distrusă de bombele rusești stă în balans o gimnastă. Pe un perete, un copil pare să înfrângă la judo un personaj ce seamănă cu Putin. O a treia lucrare tot o gimnastă, se mișcă grațios în ciuda gulerului cervical care ar trebui să îi împiedice mișcările. Cea mai emoționantă lucrare arată doi copii care folosesc o bară de metal pe post de balansoar.

Artistul nu și-a ascuns vizita în țara distrusă de război. Dimpotrivă, a postat pe pagina sa oficială de Instagram un filmuleț făcut în timpul petrecut în Ucraina. 

Nu este pentru prima dată când artistul își exprimă opinia politică

După ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, pe o clădire din Dover a apărut, peste noapte, un steag al Uniunii de pe care un muncitor „demontează” o stea. Tot în 2019, când nivelul apei în Veneția creștea, Banksy a pictat pe peretele unui canal o fetiță purtând o jachetă de salvare și ținând în mână o torță. Îmcet, încet, lucrarea a fost acoperită de apă. 

Sunt doar câteva dintre multele lucrări a artistului englez despre care nu se știu foarte multe detalii. Se știe însă, cu siguranță, că lucrările sale au început să apară prin anii `90 în Bristol, Marea Britanie. Și nu și-a ascuns identitatea pentru a părea cool, ci pentru că îi era teamă de închisoare. Asta pentru că arta stradală era dur pedepsită și catalogată drept vandalism.

Identitatea sa a fost mult speculată. Câțiva jurnaliști au declarat că l-au cunoscut, iar ulterior s-a realizat chiar și un un portret robot cu figura artistului. Este și normal ca interesul să fie unul mare pentru că, până la urmă, este cel mai cunoscut artist englez.

Lucrările sale se vând cu milioane de euro

În 2018, o lucrare de-a sa a devenit virală, după ce, în timpul unei licitații, la doar câteva momente după ce cumpărătorul a oferit peste 1 milion de dolari pentru „Fata cu Balon”, lucrarea s-a autodistrus, cu ajutorul unui tocător de hârtie ascuns de Banksy în partea inferioară a ramei. „Nevoia de a distruge este și ea o nevoie creativă”, a spus artistul pe pagina sa de Instagram. A fost și o ironie la adresa industriei de artă, pentru că arta lui Banksy este făcută pentru oamenii de rând și pentru a fi vizionată, nu un trofeu. Canvasul lui sunt clădirile iar galeriile - orașe întregi, din lumea întreagă. 

Gluma s-a întors împotriva artistului

În 2021, lucrarea - redenumită acum „Iubirea este în coș” – s-a vândut pentru colosală sumă de 25 de milioane de dolari. Englezul nu a ținut niciodată un vernisaj și nu și-a expus arta într-un mod tradițional, însă datorită unor colecționari binevoitori, IQ Art Management a reușit să strângă 70 de lucrări originale și să deschidă o expoziției dedicată lui Banksy care a fost vizitată de peste 3 milioane de oameni.

Identitatea lui rămâne un mister și păzește cu orice preț. Ba chiar, pentru a valida autenticitatea unei poze, folosește o platformă specială.

Episodul Hype a fost filmat la Art Safari

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE