Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jurnaliști americani, ținuți după gratii în Rusia: ”Condițiile de detenție sunt foarte dure”

Jurnalista americană Alsu Kurmasheva va rămâne în arest preventiv în Rusia până cel puțin la începutul lunii iunie. Ea a fost reținută în octombrie 2023, când a mers să-și viziteze mama, în orașul Kazan.

Jurnalista a ajuns în arest pentru că nu s-a înregistrat drept așa-numit "agent străin"

Acuzațiile pe care i le aduc rușii sunt fictive. Jurnalista a ajuns în arest pentru că nu s-a înregistrat drept așa-numit „agent străin”, faptă care se pedepsește cu până la cinci ani de închisoare.

Alsu Kurmasheva, jurnalistă arestată: Unele dintre bolile mele s-au agravat. Fizic, nu mă simt prea bine. Condițiile sunt foarte dure. Nu pot avea grijă de sănătate.

Jurnalist: Vi se oferă asistență medicală?

Alsu Kurmasheva, jurnalistă arestată: Doar minimul necesar.

Condiții foarte dure în arest

Alsu Kurmasheva s-a născut în Rusia, iar în ultimii ani a locuit în Cehia, de unde lucra pentru Radio Europa Liberă. Ea a povestit că în arest, condițiile sunt foarte dure.

Jurnalista, care locuia la Praga împreună cu soţul ei şi cele două fiice adolescente, a fost nevoită să meargă în Rusia pentru o "urgenţă familială" pe data de 20 mai 2023. A fost arestată temporar pe 2 iunie, înainte de zborul de întoarcere la Kazan. Cu pașapoartul american şi cel rus confiscate, jurnalista s-a trezit în imposibilitatea de a părăsi Rusia.

Alsu Kurmasheva este al doilea jurnalist american arestat în Rusia pe parcursul anului 2023, după jurnalistul Evan Gershkovich de la Wall Street Journal, reţinut la Moscova din 29 martie pentru spionaj.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE