Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia a fost avertizată și de Iran despre atacul din Moscova. Informațiile obținute după interogarea suspecților în cazul altui atentat

Iranul a avertizat Rusia în legătură cu posibilitatea comiterii unui atentat terorist pe teritoriul țării. Oficialii de la Teheran au obținut informația de la suspecții ce au legătură cu atacul comis în orașul Kerman. De asemenea, serviciile secrete ale Statelor Unite au alertat Rusia privind un posibil atac și au precizat că gruparea ISIS-K este implicată atât în atacul din Moscova, cât și cel din Iran. Cu toate acestea, Kremlinul insistă că Ucraina are legătură cu atacul violent asupra sălii de concerte Crocus, în care cel puțin 144 de oameni au fost uciși.

Iranul a informat Rusia cu privire la posibilitatea unei "operațiuni teroriste" de proporții pe teritoriul său înainte de masacrul din sala de concerte de lângă Moscova, au declarat trei surse, citate de agenția Reuters.

Pe 22 martie, mai multe persoane dotate cu arme automate au deschis focul asupra sălii de spectacole Crocus. Cel puțin 144 de persoane au fost ucise în atacul violent, revendicat de aripa militară a grupării Stat Islamic.

"Cu câteva zile înaintea atacului din Rusia, Teheranul a transmis Moscovei informații despre un posibil mare atac terorist în interiorul Rusiei, informații care au fost obținute în timpul interogatoriilor celor arestați în legătură cu atentatele mortale din Iran", a afirmat o sursă, conform Reuters.

Ministrul iranian pentru serviciile de informații a anunțat arestarea a 35 de persoanele acuzate c-ar avea legătură cu dubla explozie produsă pe 3 ianuarie în orașul Kermen, în care aproape 100 de oameni au fost uciși. Pe 19 ianuarie, autoritățile iraniene au precizat că a fost arestat comandantul aripii militare a grupării Stat Islamic-Khorasan din Afganistan.

Ulterior, Statul Islamic a revendicat dubla exploziile din Iran, cele mai sângeroase atacuri de la Revoluția Islamică din 1979. Surse din serviciile de informații americane au declarat că ISIS-K a comis atât atacurile din 3 ianuarie din Iran, cât și atacurile din 22 martie de la Moscova.

Ce este gruparea ISIS-K și ce legătură are cu atacul din Moscova

Statul Islamic a ocupat teritorii mari din Irak și Siria, unde a impus o domnie prin teroare și a inspirat comiterea de atacuri de către ”lupi singuratici” în țările occidentale. Oficial, gruparea a fost învinsă în 2017.

Cu toate acestea, ISIS-K, una dintre cele mai temute aripi ale sale, a început să comită din nou atacuri pe scară largă. ISIS-K, botezată după un termen vechi pentru a descrie o regiune care cuprindea părți din Iran, Turkmenistan și Afganistan, a apărut în estul Afganistanului la sfârșitul anului 2014 și și-a stabilit rapid o reputație de brutalitate extremă.

O a doua sursă a afirmat pentru Reuters că Teheranul a furnizat Moscovei informații despre un atac iminent, fără a oferi, însă, date exacte privind momentul sau ținta exactă.

”Ei (membrii ISIS-K) au fost instruiți să se pregătească pentru o operațiune semnificativă în Rusia... Unul dintre teroriști (arestat în Iran) a declarat că unii membri ai grupului au călătorit deja în Rusia”, a declarat cea de-a doua sursă.

O a treia sursă, un înalt de rang înalt din domeniul securității, a declarat: ”Întrucât Iranul este victima unor atacuri teroriste de ani de zile, autoritățile iraniene și-au îndeplinit obligația de a alerta Moscova pe baza informațiilor dobândite de la acei teroriști arestați”.

Ministerul iranian de Externe și Kremlinul nu au răspuns solicitărilor de a face public un punct de vedere pe această temă. Casa Albă nu a făcut niciun comentariu în legătură cu acest subiect.

O sursă familiarizată cu informațiile furnizate de SUA privind un atac iminent în Rusia a declarat că acestea se bazează pe interceptări de "discuții" între militanții ISIS-K.

Rusia a pus la îndoială informațiile furnizate de SUA și, fără a oferi probe, a acuzat Ucraina de implicare în atacul din apropiere de Moscova. Kievul a negat cu vehemență acuzațiile.

Potrivite sursei citate, cetățeni tadjici au fost implicați atât în atacul din Kerman, cât și cel de lângă Moscova. ISIS-K a recrutat în mod agresiv din fosta republică sovietică Tadjikistan, au precizat mai mulți experți în securitate.

Sursele citate de Reuters mai spun că Iranul a discutat cu Tadjikistanul despre îngrijorările sale în materie de securitate. O sursă diplomatică din Tadjikistan a confirmat că Teheranul a discutat recent cu Dușanbe problema implicării tot mai mari a etnicilor tadjici în activitățile militante.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE