Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Germania a legalizat canabisul în scop recreațional. Câte grame pot deține adulții pentru uz personal

Germania a devenit, începând de luni, cea mai mare țară din Uniunea Europeană care a legalizat canabisul în scop recreativ, în pofida obiecțiilor vehemente ale politicienilor din Opoziție și ale asociațiilor medicale.

Germania a legalizat canabisul în scop recreațional, după ce un proiect de lege propus de partidul de guvernământ a fost aprobat de Camera Superioară a Parlamentului de la Berlin.

Noua lege le permite adulților să dețină până la 25 de grame de canabis pentru uz personal, precum și să cultive în propria locuință a trei plante de canabis a până la 50 de grame. În schimb, consumul de marijuana va fi interzis în școli, centre sportive și alte instituții pentru minori, pe o rază de 100 de metri de acestea.

Motivul pentru care Germania a legalizat canabisul în scop recreațional

Legea privind dezincriminarea consumului de canabis pentru uz personal a generat dezbateri în Germania, referitoare la accesul facil la drog.

Guvernul de la Berlin susține că legalizarea canabisului în scop recreațional va afecta piața neagră a drogurilor și va diminua răspândirea de canabis contaminat, ceea ce va duce la protejarea tinerilor. Au existat, însă, și critici cu privire la impactul acestei măsuri asupra tinerilor.

”Din punctul nostru de vedere, legea, așa cum este scrisă, este un dezastru. Accesul la acest produs va fi mai ușor, imaginea lui se va schimba și va deveni mai normalizată, în special în rândul tinerilor”, a declarat Katja Seidel, terapeut în cadrul unui centru de tratare a dependențelor din Berlin, potrivit The Guardian.

Seidel a mai afirmat că se așteaptă să fie înregistrată o creștere a consumului de canabis "cel puțin la început”.

Aproape 10% dintre adulții germani au consumat canabis în ultimul an

De cealaltă parte, ministrul german al Sănătății, Karl Lauterbach, a promis o campanie de amploare pentru a educa tinerii despre riscul consumului de droguri asupra sănătății și pentru a organiza mai multe programe de prevenție.

Potrivit statisticilor oficiale din 2021, 8,8% dintre adulții din Germania cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani au declarat că au consumat canabis cel puțin o dată în ultimele 12 luni.

În rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, numărul consumatorilor a crescut la aproape 10%.

Guvernul a declarat anterior că mulți consumatori se bazează pe acest drog din motive medicinale și că noua lege va îmbunătăți, de asemenea, calitatea canabisului consumat de un număr tot mai mare de tineri. Observatorii din întreaga lume vor monitoriza atent modul în care legea va funcționa în Germania.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE