Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este Ekrem Imamoglu, cel care a învins partidul lui Erdogan la alegerile locale. Ar putea deveni președintele Turciei

Partidul lui Recep Tayyip Erdogan a suferit o înfrângere istorică în alegerile locale din Turcia. Marele câștigător este Ekrem Imamoglu, actualul primar din Istanbul.

Erdogan și Imamoglu s-au cunoscut în anii '90, atunci când actualul președinte era primar al Istanbulului (1994-1998), iar actualul primar era patron de restaurant. La acea vreme, Imamoglu l-a servit pe Erdogan cu chiftele făcute la restaurantul său.

"L-am primit la mine în primele sale luni ca primar. Nu i-am luat bani, nu va achita acea notă de plată atât timp cât trăiește", spunea atunci Ekrem Imamoglu.

Între timp, Imamoglu (53 de ani) a devenit principalul opozant al lui Erdogan (70 de ani). Ca urmare a victoriei sale din aceste alegeri, analiștii politici îl văd pe Imamoglu drept potențial viitor președinte al Turciei la alegerile din 2028.

Ekrem Imamoglu a învins partidul lui Erdogan la alegerile locale

Există multe asemănări între Erdogan și Imamoglu. Pe lângă faptul că ambii au fost primari în Istanbul (Imamoglu încă este primar), ei sunt originari din zona estică a Mării Negre, au avut impedimente cu justiția în cariera politică și ambii au legături cu fotbalul.

Deși ambii au o mare capacitate de a atrage alegătorii, ei au viziuni politice diferite. "Ideile noastre sunt în mare măsură opuse", a spus Imamoglu, care a reușit să atragă de partea sa alegători conservatori.

El a avut activități destul de bine puse la punct pe rețelele de socializare și a reușit să-și atragă capital de imagine. De exemplu, în 2019, când a învins partidul lui Erdogan (AKP) de două ori. Un tribunal i-a anulat victoria din martie 2019, însă în iunie, el a câștigat alegerile cu un scor și mai clar.

Afaceristul Imamoglu este căsătorit și are trei copii. A studiat administrarea afacerilor, la Universitatea din Istanbul, pe care a absolvit-o în 1994, adică exact anul în care Erdogan devenea primar al acelui oraș. Ulterior, Imamoglu a intrat în afacerea de construcții a familiei sale și a fost apoi administrator al echipei Trabzonspor.

El face parte din Partidul Popular Republican (CHP), un partid secularist la care a aderat în 2008. Imamoglu a devenit primar în districtul Beylikduzu din Istanbul, în 2014.

Erdogan a fost prim-ministru al Turciei în perioada 2014-2016

De partea cealaltă, Erdogan a intrat în politică în momentul în care a fondat partidul islamist AKP și a remodelat statul de când a preluat puterea, în 2002.

Referitor la problemele cu legea, Imamoglu a fost condamnat, după victoria din alegerile din 2019, la doi ani și jumătate de închisoare, cu o interdicție politică, din cauza insultării funcționarilor publici. Curtea de Apel încă nu s-a pronunțat însă asupra cazului. În 2023, a fost deschis un alt dosar împotriva lui Imamoglu, pentru acuzații de trucare a unei licitații, iar legea prevede, pentru așa ceva, pedepse cuprinse între trei și șapte ani.

În ceea ce-l privește pe Erdogan, el a fost închis, începând cu finalul anului 1998 și eliberat în 1999, pentru scurt timp, pe motiv că a recitat o poezie a lui Ziya Gokalp, cu versuri care ar fi incitat la ură religioasă, după spusele unei instanțe din acele vremuri.

În tinerețe, Erdogan a jucat fotbal semiprofesionist la echipa Camialtispor și chiar a avut o ofertă de la Fenerbahce, unul dintre cele mai mari cluburi ale Turciei. Însă tatăl său s-a opus la acea vreme, pentru că nu voia ca el să devină fotbalist, după cum a recunoscut însuși președintele. Ulterior, numele lui Erdogan a fost dat stadionului din districtul Kasimpașa, unde a crescut el.

La un moment dat, în februarie 2017, presa turcă a scris că Erdogan și-a înființat o echipă de fotbal numită Cumhurbaşkanligi Spor (n.r.: Preşedinţia), însă a desființat-o a doua zi. Ulterior, presa turcă a scris că Istanbul BB Bașakșehir ar fi echipa de suflet a lui Erdogan, pentru că ar fi condus din umbră de preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi patronat de ministrul Tineretului şi Sportului. În 2020, ea a devenit campioană a Turciei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE