Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Înfrângere istorică pentru partidul lui Erdogan la alegerile locale din Turcia

Înfrângere istorică pentru partidul lui Erdogan la alegerile locale din Turcia. După numărarea a peste 99% din voturile la alegerile locale din Turcia, opoziția își conturează o victorie istorică asupra partidului islamist-conservator al lui Recep Tayyip Erdogan, AKP. Se conturează astfel cea mai mare înfrângere electorală a lui Erdogan din ultimele două decenii.

Astfel, principalul partid de opoziție din Turcia, cel social democrat (CHP), a revendicat victorii uriașe în cele mai importante orașe, precum capitala Ankara și Istanbul. Iar în orașul industrial Bursa, partidul lui Erdogan avea controlul încă din 2004.

În total, formațiunea de opoziție a câștigat municipalitățile din 36 din cele 81 de provincii ale Turciei. Opoziția a obținut victorie chiar și în unele orașe considerate bastioane ale partidului de guvernare.

Liderul social-democrat Ekrem Imamoglu, care este și primar în Istanbul, a ținut și el un discurs în care își anunța victoria, în fața a zeci de mii de oameni adunați în fața Primăriei. Aceștia au sărbătorit cu torțe, fumigene și petarde.

Ekrem Imamoglu, primarul orașului Istanbul: "Istanbul, 16 milioane au câștigat, 16 milioane de locuitori ai Istanbulului sunt câștigători! Felicitări, felicitări! Nu există învinși în aceste alegeri, știți asta, nu-i așa?"

La nivel național, Partidului Republican al Poporului a obținut peste 37 la sută din voturi, față de aproape 36 la sută obținute de partidul președintelui. Este cea mai mare victorie electorală a Opoziției, de când Recep Erdogan a avenit la putere. Liderul de la Ankara, într-un discurs ținut de la balconul palatului prezidențial, a recunoscut eșecul electoral și că partidul puterii nu a obținut rezultatul dorit. El a acceptat rezultatele scrutinului.

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei: "31 martie nu este sfârșitul pentru noi, ci un punct de cotitură. La alegerile locale din 31 martie, națiunea turcă a folosit încă o dată urnele de vot pentru a-și transmite mesajele politicienilor. Indiferent de rezultate, câștigătorul acestor alegeri este în primul rând democrația noastră."

La Ankara, primarul CHP Mansur Yavas, cu un avans considerabil, a revendicat și el victoria, declarând în faţa unei mulțimi entuziaste că "cei care au fost ignorați au trimis un mesaj clar celor care conduc această ţară".

"Alegătorii au preferat să schimbe fața Turciei", a spus liderul CHP, Ozgur Ozel.

Primarul din capitala Ankara, Mansur Yavas (CHP), a revendicat o victorie confortabilă și a ținut să precizeze public că "cei care au fost ignorați au trimis un mesaj clar celor care conduc această ţară".

Victorii mari au mai fost în orașe precum Izmir, care este al treilea oraș al țării, sau în Antalya.

Votul de al alegerile locale din Turcia este privit și ca un barometru al popularității președintelui Erdogan, care miza pe recâștigarea de către partidul său a celor două mari orașe - Istanbul și Ankara. Pentru opoziție, pe de altă parte, rezultatele reprezintă un adevărat impuls după înfrângerea demoralizatoare de la alegerile prezidențiale de anul trecut. Prezența la vot în toată țara a fost de aproape 76 la sută.

  • Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan (70 de ani), care se află de 21 de ani la putere, a fost primar în capitala economică Istanbul, în 1994-1998..
  • Rezultatele finale ale alegerilor din Turcia vor fi confirmate, în cursul zilei de 1 aprilie, de Înalta Comisie Electorală (YSK).

Știrea inițială:

Păstrarea orașelor cheie ar contribui la revigorarea opoziției din Turcia, care a rămas fracturată și demoralizată, după înfrângerea în alegerile prezidențiale de anul trecut. La ultimele alegeri locale din 2019, o opoziție unită a câștigat municipalitățile capitalei Ankara și centrul comercial din Istanbul, punând capăt dominației de 25 de ani a partidului de guvernământ asupra orașelor.

Emre Erdogan, profesor de științe politice, universitatea Bilgi: Istanbul este cireașa de pe tort, deoarece are aproximativ un sfert din populația turcă. Este ceva imens, acolo trăiesc 20 de milioane de oameni, așa se spune neoficial. Numărul refugiaților care trăiesc în Istanbul este probabil mai mare decât cel al refugiaților din Olanda sau din orice altă țară. Este imens. În al doilea rând, are un buget imens. Guvernul metropolitan are un buget, dar guvernul metropolitan are și instituții sau companii private. Iar acestea au și ele buget. Înseamnă că pot controla aproximativ 10, până la 15 miliarde de dolari.

Este de așteptat ca opoziția să-și mențină controlul asupra Ankarei

Acolo, primarul în exercițiu rămâne popular.

În Istanbul, sondajele de opinie indică o cursă strânsă între actualul primar, reprezentant al opoziției, și un candidat numit chiar de președintele Erdogan. Amândoi promit proiecte de infrastructură pentru a face clădirile rezistente la cutremur și pentru a elibera orașul de traficul infernal.

Gungor Ugrac, locuitor al Istanbulului: Doamne ferește să fie un cutremur aici, în Beșiktaș, (un cartier din Istanbul), ar fi pus la pământ. Oamenii nu ar putea fugi. Am fost la Hatay, oraș lovit de un cutremur masiv în 2023, și cel puțin oamenii de acolo aveau o zonă deschisă în care să scape, așa că unii au reușit să supraviețuiască. Dar aici, în Beșiktaș, nu există un parc sau un colț adecvat în care să te refugiezi, cu excepția acestei zone de aici. Trebuie să revigorăm Istanbulul. În momentul în care Istanbulul se prăbușește, Turcia este terminată.

Alegătorii kurzi reprezintă aproximativ zece procente din electoratul din Istanbul, iar modul în care își exprimă votul ar putea fi decisiv în cursa pentru primărie. Analiștii spun că recâștigarea Istanbulului și Ankarei de către partidul guvernamental ar întări hotărârea președintelui Erdogan de a introduce o nouă constituție. Aceasta i-ar permite să conducă Turcia și dincolo de 2028, când se încheie actualul său mandat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE