Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turcia se oferă să găzduiască un summit pentru încheierea păcii între Ucraina şi Rusia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat vineri că ţara sa se oferă să găzduiască un summit pentru încheierea păcii între Rusia şi Ucraina, pentru a pune capăt războiului, transmite Reuters.

La o conferinţă de presă după o întâlnire la Istanbul cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, Erdogan a afirmat că a discutat în detaliu cu acesta despre evoluţia războiului din Ucraina.

Şeful statului a mai afirmat că Turcia va contribui semnificativ la reconstrucţia Ucrainei, după încetarea conflictului.

Zelenski a declarat cu aceeaşi ocazie că Rusia nu va fi invitată la eventuala reuniune la vârf, dar un reprezentant al Moscovei ar putea participa la următoarea întâlnire, după ce se va stabili o foaie de parcurs către pace, convenită cu aliaţii Ucrainei la reuniunea programată în Elveţia.

Turcia pledează pentru negocieri de pace între Rusia şi Ucraina, în pofida acţiunilor Occidentului

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia este angajată în căutarea unui dialog de pace între Rusia și Ucraina, criticând în același timp Statele Unite și țările occidentale pentru presupuse provocări la adresa Moscovei. Erdogan a menționat că Occidentul, în special SUA, pare să atace Rusia fără oprire, fără a oferi detalii clare despre aceste acuzații.

Președintele turc a subliniat rezistența remarcabilă a Rusiei față de presiunile externe. El a menționat că țările occidentale au furnizat arme și asistență Kievului și au impus sancțiuni severe împotriva Rusiei după invazia din Ucraina la 24 februarie.

Erdogan a subliniat eforturile Turciei în direcția creării unui coridor de pace, analog cu un coridor pentru exportul de cereale, și a evidențiat importanța punctului de vedere al Ucrainei în acest context. El a concluzionat că trecerea de la dialog la pace ar putea reprezenta cea mai bună modalitate de a soluționa actuala criză.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE