Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Germania s-a alăturat grupului restrâns de ţări care au legalizat consumul de canabis în scop recreativ, după ce Bundestagul (camera inferioară a parlamentului) a adoptat vineri proiectul de lege cerut de guvernul de coaliţie format din social-democraţi, liberali şi Verzi.

23/02/2024 , 19:23

Germania a legalizat consumul de canabis

Legea a fost adoptată în pofida avertismentelor medicilor, juriştilor şi opoziţiei conservatoare, în timp ce ministrul german al sănătăţii a susţinut că astfel s-ar combate piaţa neagră, consemnează relatări ale agenţiilor EFE şi Reuters.

"Eu însumi mulţi ani la rând am fost împotrivă, dar Ştiinţa este cea care acum spune că trebuie urmat acest drum", a susţinut în pledoaria sa în favoarea legalizării acestui drog ministrul sănătăţii, social-democratul Karl Lauterbach.

Prin legalizarea consumului de canabis, mai crede acelaşi ministru, se creează o "alternativă" la piaţa neagră şi sunt "mai bine protejaţi copiii şi tinerii", iar de acest lucru este nevoie în opinia sa pentru că există "tineri cărora le-am distrus viaţa pentru că nu i-am protejat de piaţa neagră".

Opoziţia conservatoare, reprezentată de Uniunea Creştin-Democrată - Uniunea Creştin-Socială (CDU-CSU), atrage însă atenţia că efectul acestei legi va fi opus celui declarat de acel ministru, şi în plus va spori nemulţumirea cetăţenilor care observă o tendinţă a coaliţiei cancelarului Olaf Scholz de a se concentra pe chestiunile de "identitate", în locul temelor importante.

"Dumneavoastră susţineţi serios, ca ministru responsabil cu sănătatea copiilor şi tinerilor, că prin legalizare vom reduce consumul (de canabis) în rândul copiilor şi adolescenţilor. Este cea mai mare prostie pe care am auzit-o vreodată", i-a replicat ministrului sănătăţii deputatul creştin-democrat Tino Sorge.

Versiunea finală a legii controversate ce provoacă numeroase polemici a fost revizuită faţă de versiunea prea liberală propusă de guvern, fiind introduse mai multe restricţii.

Astfel, începând din luna aprilie, persoanele cu vârste de peste 18 ani vor avea dreptul să cultive acasă maxim trei plante de canabis pentru consum personal sau să deţină în spaţiul privat 50 de grame de canabis, cantitate redusă la jumătate în spaţiul public.

Știrea inițială: Planurile Germaniei de a legaliza consumul de canabis în 2024 par din ce în ce mai puțin probabile, deoarece încă nu și-a prezentat propunerile Comisiei Europene, a confirmat Ministerul Sănătății pentru Euronews.com.

Ministerul german a declarat într-un e-mail de joi că proiectul său de lege pentru legalizarea canabisului este „în prezent în curs de elaborare” în cadrul guvernului federal.

„Un număr mare de întrebări juridice și operaționale privind implementarea trebuie să fie răspuns și coordonate între ministerele responsabile” înainte de a putea fi transmise Comisiei Europene, a adăugat acesta.

Berlinul a făcut public pentru prima dată proiectul îndrăzneț de legalizare a canabisului în octombrie 2022. Conform planului, consumatorilor germani li se va permite să cumpere până la 30 de grame de canabis pentru consum privat, cu provizii cultivate și distribuite pe o piață controlată.

Adulților germani li se va permite, de asemenea, să cultive câte trei plante de canabis.

„Scopul guvernului federal de distribuire controlată este de a proteja cel mai bine sănătatea consumatorilor, de a asigura protecția copiilor și a tinerilor, precum și de a reduce criminalitatea legată de droguri și de a reduce piața neagră”, a mai spus Ministerul Federal German al Sănătății pentru Euronews.

Este un proiect fără precedent în UE și se confruntă în prezent cu un control extrem de la Bruxelles, care are puterea de a-l rupe sau de a-l realiza.

Care sunt următorii pași?

Deocamdată, Germania și Comisia sunt în discuții preliminare.

Berlinul a propus documentul Comisiei Europene pentru o pre-evaluare și va elabora legea numai după ce Comisia va verifica planul. Ministrul german al Sănătății, Karl Lauterback, a declarat că legislația va merge înainte doar dacă este compatibilă cu legislația UE și că Berlinul se angajează să facă „schimbări/actualizări individuale la nivelul UE” pentru a-și adapta politica.

Cu toate acestea, având în vedere agenda geopolitică actuală a Europei, cu un război în Ucraina și o criză a costului vieții, este puțin probabil ca subiectul să primească prioritate diplomatică.

Liberalizarea nu va fi simplă. Germania este membră a zonei Schengen a Europei fără controale și în prezent, reglementările interzic importul de droguri ilegale peste granițele europene. Prin urmare, Germania va trebui să demonstreze că poate monitoriza cu atenție punctele de trecere a frontierei și nu poate submina propriile politici în materie de droguri ale vecinului său.

Prin legalizarea canabisului de agrement, Germania nu riscă doar să încalce legislația UE, ci și dreptul internațional. Convenția unică a ONU privind stupefiantele din 1961 interzice legalizarea canabisului recreațional, deoarece interzice statelor cultivarea și traficul de canabis în afara scopurilor medicale sau științifice.

Pentru a evita încălcarea dreptului internațional, Berlinul ar putea fie să se retragă din convenție, ceea ce ar putea dura până la un an, fie să aleagă să o ignore, precum Canada, care nu s-a confruntat până în prezent cu nicio consecință serioasă pentru politica sa privind canabisul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE