Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Canabisul medicinal, tot mai popular în Marea Britanie. INSCOP: Peste 50% dintre români sunt de acord cu legalizarea consumului de canabis în scop medical

Peste 50% dintre români sunt de acord cu legalizarea consumului de canabis în scop medical, dar peste 80%, nu cred că ar trebui legalizat consumul în scop recreativ, potrivit unui sondaj INSCOP.

În alte țări europene consumul de canabis medicinal este deja legal. Marea Britanie, de pildă, a legalizat canabisul medicinal în 2018. Cu toate acestea, un nou sondaj, arată că aproximativ două milioane de britanici apelează, în continuare, la metode ilegale pentru a-și procura canabisul medicinal.

Chris Cowan este un cetățean britanic căruia i-a fost prescris canabisul acum un an. Până atunci, acesta a folosit marijuana procurată ilegal timp de 30 de ani, pentru a-și ameliora simptomele depresiei și ale sindromului de stres posttraumatic.

Chris Cowan, consumator de canabis medicinal: Într-adevăr, ține foarte mult de tipul de canabis pe care îl nimerești, atunci când cumperi canabis ilegal. Nu știi ce calitate sau intensitate are. Așa că au fost momente când am luat canabis procurat ilegal și mi-a agravat simptomele.

Cowan folosește acum canabis medicinal. Ca să obțină o prescripție, a trebuit să aibă un diagnostic oficial și să demonstreze că alte tratamente nu au funcționat.

Chris Cowan, consumator de canabis medicinal: Diferența este uriașă. Este aceeași plantă, dar este foarte, foarte diferită de canabisul de pe piața neagră. Primul lucru pe care l-am observat este că îmi ameliorează simptomele instant. Nu îmi provoacă euforie. Nu mă intoxică. Din contră, are efecte total opuse.

Un studiu YouGov sugerează că numărul britanicilor care folosesc canabis obținut pe căi ilegale pentru a-și trata problemele de sănătate a crescut cu 29%, comparativ cu 2019.

Dr. Mikael Sodergren, cofondator, clinica Sapphire Medical: 1,8 milioane de oameni se tratează singuri cu canabis de pe piața ilegală pentru o afecțiune diagnosticată. Cifra în sine ne-a luat, pur și simplu, prin surprindere.

Si prescrierea canabisului pentru tratarea diverselor afecțiuni devine tot mai populară în Regatul Unit, în mare parte pentru dureri cronice și anxietate.

Clare Gerada, medic generalist, UK: Pare să funcționeze pentru cei cu epilepsie intractabilă și, de asemenea, pentru tratarea anumitor afecțiuni și a sclerozei multiple. În schimb, canabisul este recomandat acum pentru o serie întreagă de alte afecțiuni, de la durere, până la anxietate și depresie. Prin urmare, principala problemă este că trebuie să avem o bază de studii.

Spre deosebire de Statele Unite, unde consumul de canabis medicinal prescris este legal în 37 de state, iar al celui recreațional, în 21 de state, în majoritatea țărilor din Europa, canabisul medicinal rămâne ilegal.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE