Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Care sunt țările din Europa unde consumul de canabis este legal

Germania s-a apropiat cu un pas de a deveni a doua țară din UE, după Malta, care legalizează consumul de canabis în scop recreativ, o decizie care ar putea influența și alte țări să îi urmeze exemplul. 

În cea mai mare parte a Europei, însă, canabisul rămâne ilegal, iar în unele țări UE există încă sancțiuni legale care includ pedepse cu închisoarea pentru posesie de marijuana, potrivit Euronews Next.

În timp ce unele țări derulează programe-pilot pentru marijuana în scopuri medicale, care este din ce în ce mai accesibilă în întregul bloc comunitar, unii spun că piața europeană s-a dezvoltat mai lent decât cea din Statele Unite sau Canada.

Pionierii marijuanei

Malta are în prezent cele mai tolerante legi din UE în ceea ce privește cultivarea, consumul și posesia de canabis.

Adulții pot avea asupra lor până la 7 g de canabis și pot cultiva până la patru plante la domiciliu, în baza legislației adoptate în 2021. Cu toate acestea, fumatul de marijuana în public este în continuare interzis.

Cu toate acestea, Germania ar putea avea în curând cele mai permisive legi din blocul comunitar, deoarece cabinetul țării a aprobat planuri de legalizare a posesiei a 25 g de canabis pentru uz personal și a cultivării a până la trei plante. Această legislație mai trebuie să fie votată de legislatorii din Bundestag.

În timp ce Olanda este adesea considerată relaxată în ceea ce privește marijuana, cultivarea, vânzarea și deținerea de droguri este ilegală. Vânzarea acesteia este "tolerată" în faimoasele cafenele ale țării, iar posesia a maximum 5 g de canabis este, de asemenea, dezincriminată.

Canabisul a fost dezincriminat în Portugalia începând din 2001, consumul și deținerea de cantități mici fiind tratate ca infracțiune administrativă, iar în Spania, consumul privat nu este interzis, dar este considerat o infracțiune în public, pedepsită cu amendă.

În Luxemburg, consumul privat este tolerat, la fel ca și cultivarea a patru plante de canabis începând din acest an, iar posesia de canabis în public este dezincriminată.

În timp ce mai multe țări din UE au dezincriminat în prezent acest drog, în unele părți ale UE, acesta este încă pedepsit din punct de vedere juridic prin încarcerare.

Potrivit Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT), legile privind canabisul sunt adesea legate de cantitatea de substanță psihoactivă delta-9-tetrahidrocannabinol (THC).

Programe pilot pentru marijuana cu scop medical

Canabisul pentru uz medical a devenit din ce în ce mai disponibil în țările europene, dar piața este încă în curs de dezvoltare.

Unele țări au lansat programe-pilot publice care ar putea duce la un acces mai mare la marijuana medicală, despre care s-a demonstrat în mai multe studii că are unele beneficii terapeutice pentru pacienții cu cancer, SIDA, scleroză multiplă (SM) și dureri cronice, printre altele.

În Danemarca a intrat în vigoare în 2018 un program pilot care permite medicilor să prescrie produse care nu erau legale anterior în această țară.

"Scopul programului pilot este de a oferi pacienților o modalitate legală de a testa tratamentul cu canabis medicinal dacă nu au înregistrat niciun beneficiu în urma utilizării medicamentelor autorizate", a declarat guvernul.

În Irlanda, un program pilot de cinci ani a fost lansat în 2019 pentru a facilita accesul la produsele din canabis pentru uz medical. Acesta este destinat utilizării la pacienții cu scleroză multiplă, greață și vărsături asociate cu chimioterapia și epilepsie severă.

Franța a început, de asemenea, un proiect pilot de canabis medical în 2021, iar agenția guvernamentală pentru medicamente definește în prezent reguli mai specifice pentru viitoarea producție franceză de produse de marijuana medicală.

În timp ce marijuana medicală poate fi prescrisă de un medic în multe țări, aceasta poate rămâne destul de limitată, deoarece unele țări importă cantități mici din produsele medicale disponibile sau nu au un program de aprovizionare cu acestea.

De asemenea, în timp ce în Republica Cehă și în Germania, pacienții pot fi rambursați pentru canabisul medicinal, în alte țări, costul este acoperit exclusiv de către pacient.

Directorul medical al Curaleaf International, o companie producătoare de marijuana medicală, a scris în European Pharmaceutical Review din acest an că Europa a rămas în urma Canadei, Australiei și SUA în această privință.

"În multe țări, canabisul medical este utilizat ca terapie doar atunci când medicamentele autorizate s-au dovedit ineficiente", a scris Mikael Sodergren.

Parlamentul European a adoptat în 2019 o rezoluție prin care a solicitat norme la nivelul UE privind canabisul medical și mai multe cercetări științifice în acest domeniu.

Schimbarea statutului juridic internațional

Comisia pentru stupefiante a ONU a votat în 2020 pentru a elimina canabisul din Lista IV a Convenției unice privind stupefiantele, unde era clasificat alături de opioide și heroină.

Drogurile din Lista IV fac obiectul mai multor controale, inclusiv interzicerea "producției, fabricării, exportului și importului, comerțului, posesiei sau utilizării oricărui astfel de drog" și sunt considerate ca neavând beneficii terapeutice.

Scoaterea canabisului de pe această listă a deschis ușa la nivel internațional pentru recunoașterea posibilelor utilizări medicale ale canabisului. Singura țară din UE care a votat împotriva eliminării canabisului din lista IV a Convenției din 1961 a fost Ungaria.

În acest an, Comisia Europeană a sesizat chiar și Curtea de Justiție a UE în legătură cu acest vot, declarând că Ungaria a fost împotriva poziției blocului comunitar.

Ungaria este una dintre puținele țări din UE în care canabisul este încă ilegal atât pentru uz recreativ, cât și medical.

Dar chiar și în zonele în care medicii pot prescrie marijuana medicală, accesul poate fi limitat.

În Suedia, de exemplu, în scop recreativ nu există nicio diferență între drogurile tari și ușoare, ceea ce înseamnă că canabisul și heroina sunt clasificate ca narcotice, în această țară existând o politică de toleranță zero față de droguri.

Marijuana medicinală este permisă doar în circumstanțe specifice, aprobate de Agenția suedeză pentru produse medicale și de un medic.

Cu toate acestea, în ultimele decenii, legile au evoluat spre o poziție mai permisivă față de acest drog în general, țările reducând pedepsele pentru posesie și devenind mai deschise față de posibila sa utilizare medicală sau terapeutică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE