Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Germania ar putea legaliza consumul de canabis. Adulții ar putea cumpăra și deține până la 20 de grame de canabis

Guvernul federal al Germaniei a lansat controversatul său plan de legalizare a canabisului. Va fi permisă astfel cumpărarea și deținerea a până la 25 de grame de canabis de către adulți. De asemenea, oamenii vor putea cultiva acasă cel mult trei plante de canabis, conform unui plan al Ministerului german al Sănătății.

Înainte de a fi aprobată, legislația trebuie să treacă prin Parlament. Însă, consumatorii de canabis se declară încântați de proiectul legislativ.

Milena Nawrotek, membră a Clubului Social Cannabis din Leipzig: Oamenii folosesc canabis de când lumea, de milenii, și nimic nu îi va opri. Nici o interdicție. Și de aceea ar trebui să poată să o facă în siguranță. Și să își procure canabisul dintr-o sursă controlată, unde pur și simplu nu există niciun pericol, așa cum există astăzi pe piața neagră.

Markus, manifestant: Canabisul se consumă oricum. Problema este că, dacă o faci ilegală, se află pe piața neagră. Nu există o protecție a minorilor, niciun dealer nu cere acte de identitate. Poți asigura tocmai această protecție a minorilor, atunci când există o distribuție controlată.

Opoziția de centru-dreapta nu este de acord cu această propunere și susține că guvernul liberalizează un drog riscant, în ciuda constrângerilor juridice europene și a opiniilor experților. Mai mult, există critici și din partea unor susținători ai legalizării.

Oliver Waack-Jürgensen, șeful organizației High Ground Berlin: Ceea ce primim de la ministrul sănătății este o suprareglementare, o stigmatizare continuă a consumatorilor de canabis și un set de reglementări mult prea stricte, ceea ce face pur și simplu imposibilă funcționarea a foarte multor cluburi sociale de canabis.

Legea ar permite locuitorilor germani care au împlinit 18 ani să se înscrie în așa-numitele „cluburi de canabis” nonprofit. Cluburile ar avea dreptul de a cultiva canabis pentru consumul personal al membrilor.

Guvernul a afirmat că intenționează să introducă o a doua etapă legislativă. Aceasta presupune monitorizarea lanțurilor de aprovizionare cu marijuana, timp de cinci ani. Ulterior, acestea vor fi evaluate științific.

Ministrul Sănătății a declarat că speră ca Germania să devină un exemplu pentru Uniunea Europeana, referitor la legalizarea consumului de canabis.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE