Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina legalizează utilizarea terapeutică a canabisului pentru a ajuta victimele războiului

Rada Supremă a Ucrainei (Parlamentul) a votat joi, în primă lectură, o lege sprijinită de preşedintele Volodimir Zelenski, care legalizează utilizarea terapeutică a canabisului pentru a ajuta militarii şi civilii care suferă de stres post-traumatic ca urmare a războiului provocat de invazia rusă, transmite EFE.

Legea fusese promovată de deputatul Iaroslav Jelezniak, din partea partidului de opoziţie centrist Holos (Vocea, în ucraineană), şi a avut sprijinul a 268 de deputaţi din Rada ucraineană, care are în total 450 de locuri.

Textul de lege permite cultivarea, circulaţia şi utilizarea industrială, ştiinţifică şi tehnică a marijuanei atunci când aceasta este destinată tratării cancerului şi a "stresului post-traumatic" cauzat de război.

Într-un discurs rostit în Parlament pe 28 iunie, Zelenski a declarat că susţine această lege pentru ca "toţi cetăţenii, bărbaţi şi femei din Ucraina, să nu fie nevoiţi să sufere durerea, stresul şi trauma războiului".

"Aproximativ 4 milioane de persoane" ar putea avea nevoie de tratament cu canabis medicinal

Săptămâna trecută, un grup de soldaţi ucraineni a cerut Radei să adopte legea cât mai curând posibil.

Potrivit Innei Ivanenko, de la ONG-ul Pacienţi ai Ucrainei, "aproximativ 4 milioane de persoane" ar putea avea nevoie de tratament cu canabis medicinal ca urmare a războiului.

Ivanenko a estimat că 2 milioane de ucraineni care suferă de cancer şi de alte boli grave ar beneficia de pe urma dezincriminării parţiale a acestui drog.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE