Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Utilizarea canabisului în scop medicinal, cu un pas mai aproape de aprobare. Proiectul intră în dezbatere

Proiectul de lege care prevede legalizarea canabisului în scop medicinal a fost dezbătut azi în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților. Adoptat tacit de Senat, proiectul a primit un punct de vedere negativ din partea Guvernului în martie 2021, iar de atunci nu a mai avansat. Scopul proiectului e să facă posibilă cultivarea, recoltarea și comercializarea plantei exclusiv pentru scopuri medicale.

Alexandra Cârstea încearcă de patru ani legalizarea canabisului medicinal. Petiția națională pe care a coordonat-o a strâns peste 25 de mii de semnături, iar proiectul de lege a fost depus în Parlament în iulie 2019, la doar câteva luni după ce mama ei a murit de cancer. Ulterior, documentul a fost adoptat tacit de Senat, iar din decembrie 2019 a ajuns la Camera Deputaților.

Alexandra Cârstea, preşedintele „Asociaţiei Victoria”: „Am avut foarte multă durere și suferința mamei mele mi-a creat această disperare de a o ajuta și dorința de a o avea în viață și aflând beneficiile terapiei cu canabis medicinal mi-am dorit foarte mult să poată exista legal în România. Mama deja avea metastaze osoase. Suferea de niște dureri crunte pentru care medicina îi administra aproximativ șapte opioide împreună cu morfina. Calitatea vieții nu mai există absolut deloc, era o permanentă durere.”

Canabisul, compatibil în tratamentul a peste 50 de patologii

Mai multe studii publicate până acum arată că sunt aproape 50 de patologii pentru care tratamentul cu canabisul medicinal ar avea beneficii . De la diabet, glaucom, epilepsie, scleroză multiplă, Parkinson, boala Crohn, durere cronică și până la cancer.

Alexandra Cârstea, preşedintele „Asociaţiei Victoria": „Există dovezi știintifice, există extrem de multe expertize în acest domeniu, că nu suntem primul stat din lume și din Europa care face acest lucru. Germania are un model de lege extraordinar de bun prin care pacienții utilizează canabis medical pe rețeta medicală și este decontat de către stat. Modelul german este cel pe care l-am împrumutat și în proiectul de lege din România.”

În Europa, una din cinci persoane suferă de durere cronică, iar canabisul medicinal este legal în numeroase ţări. Printre ele se numără Germania, Marea Britanie, Italia, Spania și Grecia. În România, peste 50% din populație ar fi de acord cu legalizarea consumului de canabis în scop medicinal, însă peste 80% dintre români nu cred că ar trebui legalizat consumul în scop recreativ, potrivit unui sondaj INSCOP.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE