Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Canabisul, cel mai consumat drog în Europa. În România, e legală doar administrarea de medicamente care conțin compuși derivați ai canabisului

Peste 22 de milioane de persoane au consumat, doar în ultimul an, canabis. Pentru a face față numărului tot mai mare de consumatori, majoritatea țărilor din Uniunea Europeană au venit cu serioase modificări legislative.

Unele state au început să permită consumul substanței psihoactive chiar și în scop recreațional. În România, însă, nici măcar consumul medical de canabis nu este permis în acest moment.

Reglementările UE pentru consumul de canabis

Canabisul, sau marijuana, este cel mai consumat drog la nivel european. Doar în ultimul an, peste 22 de milioane de persoane cu vârsta de peste 15 ani au consumat această substanță psihoactivă, arată un studiu al Observatorului European pentru Droguri si Toxicomanie.

Pentru că numărul consumatorilor crește anual, mai multe state ale Uniunii Europene au elaborat politici referitoare la consumul recreativ, medical și la cultivarea canabisului.

În peste 20 de țări europene sunt interzise atât consumul cât și cultivarea. Vorbim aici despre țări precum România, Bulgaria, Ungaria și Italia.

Pe de altă parte, în Austria, Cehia, Franța sau Spania, consumul recreațional nu se pedepsește penal. Cel medical este fie permis pentru canabis, fie pentru medicamente care conțin substanțe pe bază de canabis. 

O situație similară este și în Germania sau Polonia. Acolo, consumul recreațional nu este permis, dar nici nu se pedepsește. Pentru cel medical nu este nicio restricție.

În România, e legală doar administrarea de medicamente care conțin compuși derivați ai canabisului

Un lucru important de menționat este că în țara noastră este legală doar administrarea de medicamente care conțin compuși derivați ai canabisului.

Reprezentanții USR au înaintat un proiect de lege care prevedea dezincriminarea posesiei de canabis pentru consumul propriu, însă a fost respins în Senat cu o majoritate covârșitoare: 107 voturi pentru, unul împotrivă și patru abțineri.

Și dacă la noi în țară pedeapsa pentru consumul recreațional este amenda penală sau închisoarea cuprinsă între trei luni și doi ani, în țări precum Malaysia sau China consumul de droguri se pedepsește cu zeci de ani de închisoare sau chiar cu moartea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE