Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sindromul Havana: Un raport leagă misterioasa boală de o unitate GRU, în timp ce Rusia neagă orice implicare

O boală misterioasă, cunoscută drept Sindromul Havana, care a afectat mulți diplomați și spioni americani în ultimii ani, ar avea legătură cu o unitate de informații rusă, conform The Insider.

Personalul american din foarte multe zone de pe aproape tot Globul a raportat stări ciudate în ultimii ani. După utimele cercetări, se crede că acești diplomați și spioni ar fi fost vizați de un dușman invizibil, prin 'armamentul sonic rusesc', potrivit unei investigații comune realizate de The Insider, Der Spiegel și CBS.

Cu toate acestea, Moscova a negat orice implicare.

Ce este sindromul Havana

De cealaltă parte, oficialii americani au spus că "este puțin probabil ca o putere străină să fie de vină", însă, după "evaluarea incidentelor anormale de sănătate" de anul trecut, ei nu au oferit nicio explicație. Singurul detaliu dat este acela că există niveluri diferite de încredere în ceea ce privește evaluarea diferitelor agenții de informații implicate.

Acest fenomen poartă numele capitalei Cubei, Havana, acolo unde a fost descoperit primul caz, în 2016. Însă ultimele rapoarte sugerează că, totuși, primele cazuri ar fi avut loc în Germania, în 2014, în orașul Frankfurt.

  • Personalul american lovit de această afecțiune - inclusiv cel de la Casa Albă, CIA și FBI - s-a plâns de amețeli, dureri de cap și migrene, greață, dificultăți de concentrare, pierderi de memorie și echilibru, un sunet intens și dureros în urechi și probleme cu somnul.

Mulți angajați americani și canadieni ai consulatelor locale s-au confruntat cu acest fenomen ciudat. S-au îmbolnăvit brusc, după ce au simțit o presiune mare în urechi, uneori asociată cu durere, greață și panică și o senzație de sunete ciudate: fie un zgomot puternic, fie un sunet foarte înalt, asemănător ciripitului unei lăcuste. Ulterior, consecințele acestei afecțiuni au făcut ca sunetul din urechi să persiste câteva luni sau chiar ani.

Pentru o lungă perioadă de timp, a existat suspiciunea că persoanele respective au fost afectate de energia direcționată sau de microundele pulsate ale unor dispozitive secrete. Această posibilitate a fost recunoscută într-un raport mai vechi al serviciilor de informații americane.

Iar ultimele investigații făcute publice de către grupul de investigații Insider - cu sediul în Riga (Letonia) - susțin că agenți ai unei unități de informații militare ruse, cunoscute sub indicativul 29155, ar fi vizat creierele diplomaților americani cu un fel de arme care funcționează cu astfel de energie dirijată.

Sursele care au menționat aceste detalii spun că există dovezi că rușii ar fi infiltrat membri ai acestei unități prin orașe din întreaga lume. Iar totul a concis cu problemele raportate de personalul american afectat.

Din 2014, simptome similare au fost observate în rândul angajaților ambasadelor SUA și Canadei din diferite țări, potrivit publicației Currenttime.

Posibila implicare a spionajului rus

Un anchetator militar american, Greg Edgreen, care a examinat cazurile celor care sufereau de sindromul Havana, a declarat, pentru 60 Minutes, că punctul comun al victimelor sindromului este o "legătură cu Rusia".

Agențiile de informații americane au declarat că ora și locul atacurilor au coincis cu deplasările în aceleași locuri a ofițerilor GRU de la unitatea militară 29155. De asemenea, s-a dovedit că Academia Medicală Militară, afiliată GRU, a studiat efectele clinice cauzate de Sindromul Havana, iar unul dintre membrii-cheie ai 'Grupului 29155' a primit un ordin guvernamental de a dezvolta arme acustice.

Ca parte a investigației care a durat un an, publicația The Insider a mai raportat că ofițerii din unitatea 29155 au fost recompensați pentru munca lor legată de dezvoltarea 'armelor acustice neletale'.

Un agent FBI, care a fost victimă a acestui sindrom, a spus că ar fi fost 'afectat de o forță puternică' chiar în propria casă din Florida, în 2021.

"Auzeam Bum! În urechea mea dreaptă se auzea ca un stomatolog care a luat steroizi și care săpa acolo. E senzația aceea când se apropie prea mult de timpanul tău. E aceeași, dar de zece ori mai tare", a spus persoana afectată, sub numele de Carrie. Ea a precizat că a leșinat, iar ulterior a avut probleme de atenție și de concentrare.

Chestionați despre acest subiect, oficialii americani au declarat, pentru CBS News, că vor "continua să examineze îndeaproape incidentele anormale de sănătate", cu prioritate, dar au întărit faptul că că este "foarte puțin probabil ca un adversar străin să fie responsabil". Ei au precizat că "nu au pus sub semnul întrebării experiențele și simptomele foarte reale pe care colegii noștri și membrii familiei lor le-au raportat".

Din numărul total de plângeri ale angajaților Guvernului American din ultimii ani (mai mult de o mie), cel puțin câteva zeci au fost temeinic verificate și dovedite. Ele au avut loc în toată lumea. Ceea ce cauzează acest efect nu a fost încă stabilit, dar principala ipoteză de lucru este dată de radiația pulsată cu microunde.

Afecțiunile simptomului Havana, asociate cu otrăvirea lui Skripkal

Ancheta a scos la iveală că simptomele Sindromului Havana au fost observate în rândul diplomaților străini, în aceleași perioade și în aceleași locuri care au fost frecventate de angajații unității militare rusești 29155, care aparține GRU.

Această unitate este asociată cu otrăvirile lui Novichok ale lui Serghei și Yulia Skripal, în Marea Britanie și ale omului de afaceri bulgar Emelyan Gebrev.

Un alt incident a avut loc în 2017, în China, când medicii au înregistrat "un impact necunoscut asupra mediului, care a provocat o leziune cerebrală traumatică”, la unul dintre angajații consulatului american responsabili cu stocarea informațiilor clasificate. Anchetatorii notează că informațiile lor despre incidentele din China sunt incomplete.

Un caz similar a avut-o protagonistă pe soția unui diplomat american, în 2021, la Tbilisi (Georgia). Cu puțin timp înainte de atac, femeia a observat, de la fereastra casei ei, un bărbat, pe care l-a recunoscut drept Albert Averianov, fiul comandantului acelei unități, Andrei Averianov.

Anchetatorii vorbesc și despre posibile incidente în 2021, la Belgrad și Hanoi.

Jurnaliştii de la aceste publicații notează că supravieţuitorii atacurilor nu au primit ajutor adecvat, iar plângerile lor au fost puse pe seama bolilor mintale.

Pe lângă cazurile acestea, anchetatorii au raportat că adjunctul comandantului unității GRU 29155, Ivan Terentyev, a primit un ordin guvernamental pentru a studia „capacitățile potențiale ale armelor acustice neletale în timpul operațiunilor militare (de luptă) din oraș”.

Autorii investigației notează că nu există dovezi directe în favoarea implicării GRU în utilizarea „armelor acustice”, dar că acum „autoritățile americane își pot regândi atitudinea față de „sindromul Havana”.

În 2021, Congresul SUA a adoptat Legea Havana, care permite ca Departamentul de Stat, CIA și alte agenții guvernamentale americane să ofere plăți personalului și familiilor acestuia, care a fost afectat de boală în timpul misiunii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE