Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jurnalista care l-a filmat pe Alexei Navalnîi ultima oară în viață, reținută de poliția din Rusia

Antonina Favorskaya, jurnalista care a realizat ultima filmare cu liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi, înainte de a murit, a fost reținută de autoritățile din Rusia, relatează The Guardian.

Favorskaya a relatat în ultimii ani despre procesele lui Navalnîi, iar organizația ”Reporteri fără frontiere” a anunțat că ea este unul dintre cei șase jurnaliști arestați în Rusia luna aceasta.

Autoritățile ruse au reținut-o miercuri seara pe Antonina Favorskaya, sub acuzația c-ar face parte dintr-o ”organizație extremistă” deoarece a publicat mesaje pe paginile de socializare ale fundației anti-corupție a lui Alexei Navalnîi, a anunțat OVD-Info, o organizație rusă care militează pentru respectarea drepturilor omului.

În schimb, purtătoarea de cuvânt a echipei Navalnîi, Kira Yarmâș, a afirmat că Favorskaya nu a publicat nimic pe platformele fundației și a acuzat autoritățile ruse c-au plasat-o în arest pe motiv că-și făcea datoria de jurnalist.

Opozantul rus Alexei Navalnîi a murit într-o colonie penală din Siberia, în luna februarie.

Potrivit organizației OVD-Info, Antonina Favorskaya a fost reținută inițial pe 17 martie, după ce a depus flori la mormântul lui Navalnîi. Jurnalista a fost încarcerată timp de 10 zile, fiind acuzată de nesupunere față de poliție. După ce s-a încheiat perioada de detenție, autoritățile ruse au pus-o din nou sub acuzare și i-au ordonat să se prezinte vineri la Tribunalul districtual Basmanny din Moscova.

Jurnaliști ruși, arestați în cadrul unei campanii de reprimare

Antonina Favorskaya este unul dintre jurnaliștii vizați de autorități în cadrul unei ample campanii de reprimare a disidenței în Rusia.

Alți doi ziariști, Alexandra Astahova și Anastasia Musatova, au fost reținuți, după ce au venit să se întâlnească cu Favorskaya în centrul de detenție în care aceasta se afla, a declarat Reporteri fără frontiere.

Ekaterina Anikievici, de la site-ul de știri rusesc SOTAvision, și Konstantin Yarov de la RusNews, au fost, de asemenea, ridicați de poliție, în timp ce relatau despre percheziția din locuința lui Favorskaya.

Yarov a declarat pentru RusNews că a fost bătut în timp ce se afla în arest: "M-au lovit cu piciorul, mi-au pus un picior în cap, mi-au răsucit degetele, și-au bătut joc de mine când am încercat să mă ridic, mi-au cerut să-mi arate rucsacul ca și cum ar putea conține explozibili".

În Ufa, o localitate situată la 1.300 km est de Moscova, autoritățile ruse au reținut-o miercuri pe Olga Komleva, reporter pentru RusNews. De asemenea, au acuzat-o de extremism și de implicare activitatea organizației lui Navalnîi, potrivit Reporteri fără frontiere.

Organizația anticorupție a lui Navalnîi a fost considerată de autoritățile ruse drept una extremistă, ceea ce înseamnă că persoanele asociate cu aceasta pot fi condamnate la închisoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE