Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce ar face Emil Constantinescu dacă Rusia ar ataca Moldova? "M-aș duce pe front, personal. Se poate naște un viitor numai din pedalogia suferinței"

Probabilitatea ca Rusia să atace și Republica Moldova apărut din ce în ce mai des în discursurile politice. Unii spun că, dacă rușii ar avea succes în Ucraina, ar putea să se orienteze și către Moldova, însă doar din considerente tactice.

Despre acest scenariu a vorbit și fostul președinte al României, Emil Constantinescu. Născut chiar în Republica Moldova, la Țighina, în Transnistria, Emil Constantinescu a explicat amplu ce înseamnă apartenența României la NATO, la exact 20 de ani de la intrarea țării noastre în Alianța Nord-Atlantică.

Emil Constantinescu: "Dacă nu exista NATO, România ar fi fost fie în situația Belarusului, fie în situația Ucrainei"

Emil Constantinescu, fost președinte al României: "Dacă nu exista NATO, România ar fi fost astăzi fie în situația Belarusului, fie în situația Ucrainei. Atât vă spun. Istoria contrafactuală este riscantă, dar din punctul meu de vedere, cunoscător al regiunii, aceasta ar fi fost. Fiindcă lucrurile au evoluat, sunt diverse.

Vă amintesc situația în care ne aflam. Ori eram o piesă a Uniunii Statale cu Rusia, ori aveam o evoluție de tip Belarus, ori riscam să avem, pentru că noi avem o componentă și mai sensibilă, componenta Moldova. Și este o componentă morală și cred că fiecare ar trebui să se gândească ce am face și ce atitudine ar lua România dacă Moldova ar fi supusă unui atac. Pentru că sunt frații noștri.

Eu pot să vă spun ce atitudine aș avea eu. La vârsta mea de 85 de ani, eu m-aș duce pe front, personal, neangajând din țară. Cred că și tinerii și bătrânii trebuie să-și pună această problemă. Pentru că, altfel, ducem lucrurile în derizoriu, ne ocupăm de parcuri, de viață, de distracție. Nu trebuie să uităm că se poate naște un viitor numai din pedalogia suferinței.

Generația mea s-a născut în război, a cunoscut dictatura, a cunoscut rele și noi am avut puterea să facem această reconciliere de care vă vorbesc, să-i înțelegem pe ceilalți, să fim alături de ei. Occidentul a pierdut această capacitate de empatie. Empatia nu este numai un sentiment frumos, general, empatia se vede atunci când cel care a suferit acordă de iertare și înțelegere celuilalt."

Emil Constantinescu (84 de ani), care a fost președinte al României în perioada 1996-2000, a oferit un interviu memorabil la Euronews România, în care a abordat mai multe subiecte de real interes.

Referitor la un eventual atac al Rusiei asupra Moldovei, un alt fost președinte al României, Traian Băsescu, a explicat că rușii, deși ar reuși să preia controlul în scurt timp, ei nu ar reuși să-l păstreze.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE