Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ANALIZĂ Țările NATO ar putea trimite trupe în Ucraina. Un raport al Berlinului spune că nu este încălcat dreptul internațional

Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina, arată un raport care urmează să fie publicat în Germania.

Serviciul de cercetări al Bundestagului, camera inferioară a parlamentului federal, este de părere că desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări din alianța militară devin părţi în conflict.

Ce arată raportul german

Raportul german va fi publicat pe fondul informațiilor apărute în ultima vreme despre posibila prezență sau trimitere în curând a unor militari din țări occidentale în Ucraina.

Subiectul a fost analizat de jurnalistul Euronews Cătălin Lența:

”Pare deja găsirea unei justificări pentru prezența fizică a militarilor din țări NATO în câmpul de război din Ucraina. Nu înseamnă acțiuni militare concrete și în viitorul apropiat, dar există o dovadă că statele membre NATO ar putea să intervină în război de partea Ucrainei, fără să se prevaleze de apartenența la Alianța Militară Nord-Atlantică. Asta ar însemna că nu ar implica Alianța.

Sunt aici niște formulări foarte clare și citez exact ce spun experții germani care sunt cunoscuți pentru cât sunt de tipicari. Și spun așa: ”Dacă trupe ale unui stat membru NATO se angajează în autoapărarea colectivă (articolul 51 al Cartei Naţiunilor Unite) în favoarea Ucrainei într-un conflict existent (între Rusia şi Ucraina) şi sunt atacate de cealaltă parte la conflict (Rusia) în cursul luptelor în zona de conflict, acesta nu constituie un caz al articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic”.

Articolul 51 al Cartei Națiunilor Unite vorbește de păstrarea păcii în lume și dreptul la auto-apărare. Trebuie să informezi Consiliul de Securitate al ONU.

Există trupe auxiliare care îi ajută pe militarii ucraineni

Nu cred că cineva ar fac acest lucru anterior trimiterii trupelor pentru că, în acest fel, ar permite țării co-beligerante Rusia să se pregătească mai mult. Și nu numai militar, cât din punct de vedere propagandistic. Ne gândim ce ar însemna un astfel de anunț pe ceea ce a spus, făcut și împrăștiat Moscova în ultima vreme.

Pornim de la declarațiile președintelui francez Emmanuel Macron care a spus că toate posibilitățile sunt pe masă, nu putem exclude trimiterea de trupe. Nu a spus să se lupte cu Rusia, dar acest lucru e clar, militarii francezi, germani, din Polonia, din Danemarca, de oriunde ar putea fi prezenți acolo. Și unii spun că sunt deja prezenți, dar ca trupe auxiliare care îi ajută pe militarii ucraineni să se familiarizeze cu tehnica de luptă occidentală trimisă”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE