Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Dacă nu exista NATO, România ar fi fost astăzi în situația Ucrainei”, susține Emil Constantinescu, fostul șef de stat

România ar fi fost în situația Ucrainei dacă nu am fi aderat la NATO și nu ar fi avut un Parteneriat strategic cu Statele Unite. Declarația aparține fostului președinte, Emil Constantinescu. Invitat la emisiunea Vocile care contează, fostul șef al statului a mai spus că s-ar înrola personal pe front dacă Republica Moldova ar fi atacată. Vineri se împlinesc 20 de ani de când țara noastră a aderat la Alianța Nord-Atlantică. Și de când ne aflăm, așadar, sub umbrela celei mai puternice alianțe militare din lume.

Emil Constantinescu: „Dacă nu exista NATO, România ar fi fost azi în situația Ucrainei”

Emil Constantinescu, fost președinte al României: „Dacă nu exista NATO și, înainte, Parteneriatul strategic, dacă nu exista NATO, România ar fi fost astăzi fie în situația Belarus, fie în situația Ucrainei. Atât vă spun, detaliile sunt... Istoria contrafactuală este riscantă. Din punctul meu de vedere, cunoscător al regiunii... (...) Vă amintesc situația în care ne aflam. Ori eram o piesă a uniunii statale cu Rusia, ori aveam o evoluție de tip Belarus, ori...

Emil Constantinescu: „Ce atitudine ar lua România dacă Moldova ar fi supusă unui atac? Pentru că sunt frații noștri. Eu m-aș duce pe front”

Emil Constantinescu, fost președinte al României: „Noi avem o componentă și mai sensibilă pentru că avem componenta Moldova și este iarăși o componentă morală și cred că fiecare ar trebui să se gândească ce atitudine ar lua România dacă Moldova ar fi supusă unui atac? Pentru că sunt frații noștri. Eu pot să vă spun ce atitudine aș avea eu: la vârsta mea de 85 de ani, eu m-aș duce pe front, eu personal, neangajând țara. Cred că și tineri, și bătrâni trebuie să-și pună această problemă. Altfel, ducem lucrurile în derizoriu: ne ocupăm de parcuri, de viață, de distracție...

Nu trebuie să uităm că se poate naște un viitor numai din pedagodia suferinței. Ori, există o generație: generația mea s-a născut în război, a cunoscut dictatura, a cunoscut relele și noi am avut puterea să facem această reconciliere despre care vă vorbesc - să îi înțelegem pe ceilalți, să fim alături de ei. Occidentul a pierdut această capacitate de empatie. Empatia nu e numai un sentiment frumos, general, empatia se vede atunci când cel care a suferit acordă iertare și înțelegere celuilalt”, a mai spus Emil Constantinescu, la Euronews România.

Importanța Parteneriatului strategic România-SUA, în opinia lui Emil Constantinescu

Parteneriatul strategic România-SUA a fost lansat în iulie 1997, cu prilejul vizitei la Bucureşti a preşedintelui SUA, Bill Clinton.

Un an mai târziu, în iulie 1998, președintele României, Emil Constantinescu, s-a adresat Congresului american și a cerut sprijin pentru aderarea României la Alianța Nord-Atlantică. Într-o primă fază a extinderii NATO, noii membri au fost Polonia, Cehia și Ungaria. Vizita lui Emil Constantinescu în Statele Unite în 1998 a durat nouă zile și a fost prima vizită oficială a unui președinte român după cea făcută de Nicolae Ceaușescu în 1978.

„Pentru a construi o Europă pe deplin prosperă, democratică, stabilă, una care să se întindă de la Atlantic până la Munții Ural și dincolo de ei”, spunea Emil Constantinescu, în Congresul american.

Unde a eșuat Europa, însă? Cum de am ajuns să avem un război la granița cu România?

Emil Constantinescu: „Asta e o întrebare pe care și-o pune toată lumea, dar istoria are și ea cursul ei. E destul de greu să o înțelegi, dar și mai greu este să anticipezi viitorul. (...)”.

„În toată istoria Congresului SUA există o listă cu cei cărora li se acordă acest privilegiu de a vorbi Congresului. Pentru noi era important acest privilegiu pentru că Congresul e cel care aprobă și integrarea în NATO. (...) După căderea regimurilor comuniste, au fost invitați Walesa, care a fost simbolul Poloniei, a fost Havel și al treilea am fost eu. (...) A fost o urmare a Parteneriatului strategic cu Statele Unite. (...) Momentul lansării Parteneriatului strategic nu a fost numai momentul în care România a primit o garanție de securitate valabilă și astăzi, pentru că tot ceea ce se întâmplă acum și asigură securitatea României este pe baza Parteneriatului strategic, baza militară de la Constanța este în baza Parteneriatului strategic, cea de la Deveselu este în baza Parteneriatului strategic, toate intervențiile României pe toate fronturile sunt în baza Parteneriatului strategic, nu în baza NATO. Acum de abia se construiește un sistem de apărare european (…)”, a mai adăugat fostul președinte al României, la Euronews.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE