Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Fostul președinte Emil Constantinescu: ”NATO a fost un instrument de transformare pașnică a Europei”

Emil Constantinescu, fost președinte al României (1996-2000), a fost invitatul ediției speciale a emisiunii ”Vocile care contează” de la Euronews România, în contextul în care România celebrează vineri 20 de ani din momentul în care a aderat la NATO. Cu un război la granițele României nu putem să nu ne întrebăm ce ar fi fost țara noastră fără umbrela militară a celei mai puternice alianțe militare din lume.

Invitat în studioul Euronews România, Emil Constantinescu a vorbit despre situația complicată în care s-a aflat România în anul 1989 și cum NATO ”a fost un instrument de transformare pașnică a Europei”.

”NATO a fost vehiculul. NATO nu a fost un țel. NATO a fost în acel moment un instrument de transformare pașnică a Europei. Pentru asta, istoria NATO ar trebui foarte bine cunoscută de toată lumea”, a declarat fostul președinte al României, la Euronews România.

Emil Constantinescu a amintit că, după încheierea Războiului Rece, a existat riscul izbucnirii unui conflict militar în Europa.

”Nu numai că exista această perspectivă, dar ea în cursul mare al istoriei lumii, era cea firească, pentru că toată istoria lumii până în 1989-1990 a fost o succesiune de tratate de pace care erau urmate de război (...) În Balcani s-au scris istoriile lumii. Ori, istoria lumii, cum se învață la școală, este istoria războaielor.

Acel moment ar fi însemnat redeschiderea conflictelor pentru că nu mai existaseră războaie între țările din Balcani în timpul dominației sovietice după al Doilea Război Mondial. Imperiul sovietic fiind vorba despre o dictatură nu a rezolvat niciunul dintre conflictele istorice care erau în memoria istorică - conflictele religioase, interetnice, internaționale. Erau înghețate, dar nu rezolvate”, a declarat Emil Constantinescu.

De asemenea, fostul președinte a amintit despre conflictul interetnic izbucnit în 1990 la Târgu Mureș care ar fi putut degenera într-un război regional.

”Nu uitați că primul exercițiu și primul conflict care începe sub forma unui război civil și orice război civil între o minoritate și cea dominantă atrage apoi războiul regional - s-a întâmplat chiar la Târgu Mureș.

Dacă nu ar fi intervenit atunci elitele intectuale românești și maghiare, și am fost implicat direct în acel moment.

Atunci s-a calmat, dar ea s-a mutat în Serbia, în Bosnia Herțegovina. Acolo a început acel conflict în mod uluitor, un conflict sângeros în inima Europei, exact în zona unde izbucnise Primul Război Mondial”, a mai precizat Emil Contantinescu, la Euronews România.

Emil Constantinescu: ”România a fost în situația cea mai complicată”

”România a fost în situația cea mai complicată. De aceea, cunoașterea istoriei României este nu pentru români importantă, ci este importantă pentru oricine în lume.

Sunt invitat permanent în Coreea, pentru că acolo războiul este aproape, în Orientul Mijlociu, în India, în toate țările unde există aceste perspective de război. Ei vor să înțeleagă cum a fost posibil în România acea reconciliere. A fost o reconciliere la nivelul conștiinței între victime și agresori.

A fost între criminali, pentru că dictatura comunistă de 45 de ani în România și de peste 70 de ani în Rusia, a fost din nou deosebită în istorie.

Emil Constatinescu, despre dosarul Revoluției și al Mineriadelor: Sunt crime împotriva umanității

”De ce România era într-o situație mai dificilă? Pentru că România a fost singura unde un dictator care nu a vrut să cedeze puterea a ordonat să se tragă în propriul popor.

Astăzi există acest dosar despre care lumea nu pare a fi interesată, de crime împotriva umanității. Sunt două recunoscute și imprescriptibile - al crimelor produse la Revoluția română și apoi cel cu mineriadele, unde a fost din nou un atac împotriva propriului popor.

”În timpul mandatului meu niciun dosar, nicio presiune politică”

”Nu a existat în timpul mandatului meu niciun dosar, nicio presiune politică, presa a fost complet liberă. Aceasta a reprezentat miracolul românesc. A fost posibilă această reconciliere internă care apoi s-a transpus imediat în ceea ce am încercat să construiesc mai întâi în planul academic și apoi în planul relațiilor dintre țări - reconcilierea cu țările vecine.

Pariul la începutul mandatului meu a fost asigurarea siguranței României care înseamnă independență și inviolabilitatea teritoriului”, a mai spus Emil Constantinescu, la Euronews România.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE