Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful Diplomației estoniene avertizează: Fără aderarea la NATO, Estonia s-ar fi aflat în locul Ucrainei

Dacă Estonia nu s-ar fi aflat în NATO, țara ar fi urmat un parcurs diferit și tensionat, similar cu cel al Ucrainei, avertizează șeful diplomației estoniene, în contextul tensiunilor din regiunea Mării Baltice.

Ministrul estonian de Externe a subliniat importanța apartenenței Estoniei la NATO ca un factor crucial pentru securitatea și stabilitatea regiunii.

''Nu poate fi exclus faptul că fără aderarea la NATO independenţa noastră ar fi fost acum în pericol. Dacă Estonia ar fi rămas în aşa-numita zonă gri, ceea ce vedem în prezent în Ucraina ar fi fost posibil să se întâmple pe teritoriul nostru'', a declarat Tsahkna cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la intrarea ţării sale în Alianţa Nord-Atlantică.

Acest avertisment vine într-un moment de creștere a tensiunilor între Rusia și statele baltice, în special după anexarea Crimeei de către Rusia și creșterea activității militare rusești în regiunea Mării Baltice.

Estonia, alături de alte state baltice, a demonstrat o hotărâre fermă în consolidarea alianțelor și parteneriatelor regionale și internaționale, inclusiv cu NATO și alte state membre ale UE, pentru a contracara orice amenințare potențială la adresa securității și stabilității regiunii.

Avertizarea șefului diplomației estoniene subliniază importanța continuă a solidarității și cooperării internaționale în fața provocărilor de securitate din regiunea Mării Baltice și evidențiază necesitatea unei abordări unitare și coordonate pentru a asigura pacea și stabilitatea în Europa de Nord-Est.

Estonia a aderat la NATO în același timp cu România

În afară de Estonia, pe 29 martie 2004 la NATO au mai aderat Bulgaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia.

Actuala ţintă NATO privind cheltuielile pentru apărare prevede ca ţările membre să investească anual cel puţin 2% din PIB pe termen lung şi a fost convenită în vara anului trecut în contextul perceperii unei ameninţări venite dinspre Rusia.

Anterior, Alianţa Nord-Atlantică le ceruse statelor sale membre ca bugetul lor pentru apărare să se apropie de 2% din PIB până în 2024.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE