Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ANALIZĂ. Jocul inteligent al cancelarului austriac Nehammer. România, încă departe de aderarea la Schengen

Austria face un joc inteligent vizavi de extinderea spațiului Schengen. Cancelarul austriac Karl Nehammer aruncă pisica în curtea Comisiei Europene. Și are și ”muniție” . Șeful Guvernului de la Viena cere două miliarde de euro, bani europeni, pentru construcția de garduri între Bulgaria și Turcia, pentru ”a pune frână” migrației ilegale.

Comisia Europeană nu va da niciodată bani pentru înălțarea de ziduri sau garduri anti-migranți care fug din calea războiului și a persecuției, ci cel mult pentru înzestrarea ofițerilor Frontex și pentru îmbunătățirea infrastructurii de protecție a granițelor externe UE. Strategic, șeful Guvernului austriac a spus sâmbătă, înainte cu două zile de vizita sa în Bulgaria, că se va opune extinderii spațiului Schengen, atâta timp cât acesta „nu funcționează” și cerea ”sprijin deplin pentru Bulgaria şi România şi măsuri concrete din partea Comisiei Europene pentru întărirea protecţiei frontierei externe”, conform agenției de presă APA, citată de Agerpres.

Cancelarul Austriei spune că este timpul să se renunțe la ”tabuul gardurilor” iar Grecia, care a înălțat kilometri întregi de garduri din oțel înalte de cinci metri, poate servi ca model: ”Bulgaria trebuie să fie în poziţia de a construi o protecţie a frontierei la fel de robustă ca Grecia. Pentru aceasta, trebuie puse la dispoziţie fondurile necesare din bugetul UE”, a mai precizat sâmbătă Karl Nehammer.

Într-o declarație mai veche, oficialul austriac spunea că Guvernul de la Sofia are nevoie de două miliarde de euro pentru a ridica garduri la granița bulgaro-turcă.

”Muniția lui Nehammer”. Problema migrației ilegale este una reală și nu poate fi contestată de la Bruxelles. Niciodată din 2016 până acum, migranții nu au forțat atât de mult porțile UE, în căutarea unui loc mai sigur și mai bun de trai. Frontex, Agenția UE înființată special pentru a proteja frontierele externe ale Uniunii, spune că în anul 2022, peste 330.000 de migranți au intrat în UE, cei mai mulți din ultimii șapte ani. În 2015, criza siriană a împins peste un milion de refugiați spre Europa. Majoritatea străinilor care și-au riscat viața pentru a ajunge în Europa sunt din Siria, Afganistan, Tunisia și Turcia.

Aproape jumătate dintre migranții care au pătruns pe continent vin pe ruta Balcanilor de Vest, redevenit cel mai important coridor al migrației ilegale. Oficial, România nu se află pe acest traseu. Consiliul UE spune că ruta Balcanilor de Vest se referă la sosirile ilegale în UE prin această regiune, care cuprinde: Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo*, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia).

Puținii migranți care totuși trec prin România, în drumul lor spre Occident, sunt cei care din varii motive și-au deviat traseul prin Serbia (procentul e infim, în jur de 2-3% din totalul migranților care folosesc ruta Balcanilor de Vest).

În schimb, Bulgaria trece printr-o criză a migrației ilegale: în 2022, polițiștii de frontieră bulgari au prins de patru ori mai mulți migranți față de anul precedent, la granița cu Turcia. Grecii au stopat 260.000, tot migrați care veneau dinspre turci.

În Turcia, se află peste 3,7 milioane de refugiați, majoritatea din Siria, Afganistan și Irak. Uniunea Europeană a plătit până acum șase miliarde de euro pentru ca Guvernul de la Ankara să găzduiască refugiații la el în țară, dar totuși granițele continuă să fie forțate.

Bulgaria împarte peste 500 de kilometri de graniță cu Turcia: pentru a bloca accesul migranților pe teritoriul lor, autoritățile bulgare au construit garduri de sârmă ghimpată pe o distanță de peste 200 de kilometri. Chiar și așa, migranții au găsit modalități de a trece peste acest obstacol: polițiștii de frontieră găsesc frecvent locuri în care gardul este tăiat sau situații în care migranții ajung pe teritoriul bulgăresc după ce au trecut gardul, înalt de trei metri, folosind scara.

Invitație cu rol de inspecție a lui Nehammer în Bulgaria

Administrația Prezidențială din Bulgaria spune pentru Euronews România că Nehammer merge în vizită în Bulgaria, la invitația președintelui bulgar Rumen Radev, care îl va și întâmpina la Aeroportul Plovdiv. Securizarea granițelor, combaterea presiunii migraționiste și implementarea normelor Schengen sunt obiectivele anunțate oficial ale vizitei delegației austriece în Bulgaria. Alături de K.Nehammer, va fi și ministrul de interne austriac Gerhard Karner.

Oficialii austrieci vor ajunge în teren, pentru a inspecta măsurile luate de autoritățile bulgare pentru a securiza granița externă a Uniunii Europene cu Turcia. Apoi, cancelarul și ministrul de interne austriac vor vizita Centrul Regional de Coordonare a poliției de Frontieră din Elhovo, aici unde se află și sistemul integrat de supraveghere pentru frontiera bulgaro-turcă. La finalul vizitei, K.Nehammer și președintele Bulgariei vor susține o declarație comună de presă. Cei doi s-au întâlnit și în prima zi din anul 2023, la concertul de la Viena.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE