Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

România, primul pas spre întărirea relației cu Austria: ambasadorul Hurezeanu se întoarce la Viena

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Președintele Klaus Iohannis a avut o convorbire telefonică, joi, cu omologul său austriac, Alexander Van der Bellen, la inițiativa Austriei. În urma discuției, ambasadorul României la Viena, Emil Hurezeanu, va fi retrimis la post. Hurezeanu a fost rechemat în țară în decembrie 2022, ca urmare a votului negativ al Austriei în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen.

Klaus Iohannis i-a transmis președintelui austriac Alexander Van der Bellen faptul că votul negativ exprimat de Viena în cadrul în cadrul reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne privind aderarea României la spaţiul Schengen a produs dezamăgire în rândul cetăţenilor români, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

„Preşedintele României a arătat că acest vot a fost cu atât mai dificil de înţeles cu cât nu reflectă bunele relaţii existente între cele două ţări şi cooperarea strânsă în multiple domenii, inclusiv cel al Afacerilor Interne, şi nici nu reflectă realitatea legată de sursa problemelor invocate de Austria privind migraţia ilegală”, notează sursa citată.

Klaus Iohannis vrea să convingă Austria să fie de acord cu aderarea României la Schengen. „ Am convenit să lucrăm împreună pentru o soluție”

„Am avut astăzi o discuție telefonică aprofundată cu președintele Austriei , Alexander Van der Bellen. Mi-am exprimat aprecierea pentru sprijinul său vocal și sincer în ceea ce privește aderarea României la Schengen. Am convenit să lucrăm împreună pentru o soluție care să permită României să adere la spațiul Schengen cât mai curând posibil”, a scris președintele României, pe Twitter.

Klaus Iohannis a evidenţiat că România este şi va continua să fie un furnizor de securitate şi va proteja în continuare în mod eficient frontiera externă a UE, în interesul tuturor cetăţenilor europeni, aşa cum a făcut-o şi până acum. De asemenea, președintele României a mulțumit pentru sprijinul exprimat public de omologul austriac pentru aderarea ţării noastre la Schengen şi a arătat că „mesajele numeroase de susţinere venite din partea mediului politic, economic şi social din această ţară sunt semnale clare că locul României este în spaţiul de liberă circulaţie şi va putea fi identificată o soluţie”.

„Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat interesul direct şi prioritar al ţării noastre ca poziţia actuală a Austriei să fie schimbată cât mai curând posibil, Guvernul austriac să adopte o atitudine constructivă şi îndreptată spre cooperare, astfel încât obiectivul de aderare a României la Schengen să fie atins anul acesta", a mai precizat Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, Iohannis a exprimat deschiderea autorităţilor române de a lucra împreună, în plan bilateral şi european, pentru a implementa soluţiile identificate pentru reducerea migraţiei ilegale pe ruta balcanică, răspunzând astfel preocupărilor ridicate de Austria. De altfel, aceste propuneri şi disponibilitatea părţii române de a contribui cu soluţii au fost prezentate în mod repetat autorităţilor austriece,

Ambasadorul Emil Hurezeanu, retrimis la Viena

Administraţia Prezidenţială informează că, în urma discuţiei, preşedintele Klaus Iohannis a decis retrimiterea la Viena a ambasadorului României. Emil Hurezeanu a fost chemat în ţară pentru consultări pe 9 decembrie 2022.

„Acest demers reprezintă un gest de deschidere a României pentru identificarea unor soluţii constructive şi de facilitare a unui dialog dinamic, pe toate canalele disponibile”, a mai arătat sursa citată.

Cei doi preşedinţi au avut şi un schimb de opinii privind evoluţiile de securitate din regiune şi sprijinul acordat Ucrainei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE