Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Austria se opune în continuare extinderii Schengen. Motivele invocate de cancelarul Nehammer

De Răzvan Mihalașcu  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Austria a anunțat că își menține veto-ul față de extinderea Spațiului Schengen, cât timp acesta „nu funcționează”, a declarat cancelarul Karl Nehammer înaintea unei vizite în Bulgaria. Șeful Guvernului de la Viena a cerut „sprijin deplin pentru Bulgaria şi România şi măsuri concrete din partea Comisiei Europene pentru întărirea protecţiei frontierei externe” a Uniunii Europene.

„Atât timp cât spaţiul Schengen nu funcţionează, şi, spre exemplu, Germania desfăşoară controale la frontiere cu alte state membre Schengen precum Austria, la fel cum procedează şi multe alte state europene, nu putem extinde acest Spaţiu. Veto-ul Austriei rămâne, de aceea, în vigoare, până când situaţia se va schimba fundamental', a declarat cancelarul Karl Nehammer, potrivit agenţie austriace APA, citată de Agerpres.

Cancelarul Karl Nehammer şi ministrul de Interne, Gerhard Karner se vor deplasa luni la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia.

Karl Nehammer cere sprijin pentru România și Bulgaria pentru ca frontiera externă UE să fie protejată

Înaintea vizitei în Bulgaria, premierul austriac a cerut „sprijin deplin pentru Bulgaria şi România şi, în fine, măsuri concrete din partea Comisiei Europene pentru întărirea protecţiei frontierei externe”.

„Bulgaria trebuie să fie în poziţia de a construi o protecţie a frontierei la fel de robustă ca Grecia. Pentru aceasta, trebuie puse la dispoziţie fondurile necesare din bugetul UE”, a mai precizat șeful Guvernului de la Viena, potrivit sursei citate.

„Trebuie să apăsăm şi mai tare pe frână în privinţa azilului, nu doar în Austria, ci în toată Europa”, a adăugat el.

Premierul Austriei a subliniat că vrea să discute despre problema azilului în Bulgaria şi cu preşedintele bulgar Rumen Radev cu prilejul vizitei la frontiera bulgaro-turcă.

„Bulgaria are nevoie de sprijin rapid şi adecvat pentru protecţia frontierei externe cu Turcia. Gardul de frontieră al Greciei poate servi ca model', a mai spus cancelarul, potrivit comunicatului citat de APA.

Premierul Austriei susține că sistemul Schengen este „nefuncţional”

De altfel, premierul Karl Nehammer susține că numărul mare de migranţi reţinuţi în Austria arată „că sistemul Schengen este nefuncţional”.

”Atât timp cât acest sistem şi protecţia frontierelor externe nu funcţionează, nici nu poate exista o extindere”, a argumentat el.

Până în prezent, Comisia Europeană a refuzat să furnizeze fonduri pentru ziduri, garduri şi sârmă ghimpată, dorind numai să sprijine infrastructura de la frontieră. În decembrie, Comisia a declarat că revine Bulgariei să decidă ce mijloace foloseşte pentru a-şi proteja frontierele.

În prezent, agenţia europeană Frontex este reprezentată în Bulgaria de echipamente şi 137 de angajaţi, a mai precizat agenția APA.

De ce Austria refuză extinderea spațiului Schengen

Cancelarul Karl Nehammer şi ministrul austriac de Interne reclamă faptul că Bulgaria este lăsată să apere singură graniţa sa externă a UE de aproximativ 240 km cu Turcia, şi fac referire la faptul că imagini video postate pe reţelele sociale arată cât de uşor sunt trecute barierele actuale de la graniţa bulgaro-turcă.

Potrivit sursei citate, Nehammer şi Karner vor ajunge în Bulgaria duminică seara. Luni, se vor deplasa împreună cu preşedintele Radev şi ministrul de interne Ivan Demergiev la frontiera cu Turcia. Cei doi oficiali austrieci mai au programate o vizită la centrul regional de coordonare al poliţiei de frontieră în apropiere de Elhovo şi, după revenirea la Sofia, o întâlnire cu prim-ministrul bulgar Galab Donev.

Distribuie

Taguri