Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ambasadoarea Suediei în România: „Dosarul aderării la Schengen va fi pe agenda JAI atunci când Austria își va schimba opinia”

Publicat de: Euronews

Suedia va continua să depună eforturi pentru a ajuta România și Bulgaria să adere la Schengen, a declarat ambasadoarea Suediei în România, Therese Hydén, la conferința de presă organizată la Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Guvernul de la Stockholm a anunțat zilele trecute că nu va pune un vot în JAI privind intrarea României și Bulgariei în Schenge dacă nu va exista un acord în acest sens din partea țărilor care se opun, Austria și Olanda.

Therese Hydén, ambasadoarea Suediei în România: „Este pentru a treia oară când Suedia deține președinția, iar scopul este să fim cât se poate de sinceri și datoria noastră este să promovăm ordinea de zi a Uniunii Europene. Vor fi cam 350 de politici, va fi mult text legislativ pentru că ne apropiem de 2024 și ne vom ocupa desigur și de problemele rămase de la președințiile anterioare.

Securitatea și unitatea – aici principalul scop este să asigurăm securitatea Europei. Răspunsul rapid al Uniunii Europene în fața agresiunii Rusiei a fost o dovadă de putere. Sprijinul sporit pentru Ucraina și aplicarea sancțiunilor împotriva Rusiei vor fi sarcini cheie, dar absolut necesare”.

Aderearea României la Schengen

Ambasadoarea Suediei în România a atins și chestiunea aderării României la Schengen. În acest sens, Therese Hydén a spus că dosarul Schengen va fi pe agenda JAI atunci când Austria își va schimba opinia.

„Aș vrea să ating și o chestiunea foarte importantă și să o abordez cu prioritate: problema Schengen. După cu știți, Suedia a votat în favoarea României în cadrul Consiliului JAI. România a făcut ce i-a stat în putință pentru un rezultat pozitiv. Suedia va continua să depună eforturi pentru a ajuta aceste două țări (România și Bulgaria). Am preluat acest dosar foarte important ed la Cehia.

Colaborăm îndeaproape cu România pe această temă și cu toate părțile implicate. Dosarul Schengen va fi pe agendă când sunt îndeplinite condițiile, când Austria își va fi schimbat poziția față de România și când lucrurile vor fi clare cu privire la România și Bulgaria. Suedia e angajată și depune eforturi pe această cale”, a spus Therese Hydén.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE