Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Banca Centrală Europeană ar urma să crească dobânzile două luni consecutiv

Banca Centrală Europeană ar urma să majoreze ratele dobânzilor în zona euro cu 50 de puncte de bază atât în februarie cât şi în martie. Acest proces va continua și în lunile următoare, a anunțat Klaas Knot, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, într-un interviu acordat duminică postului olandez de televiziune WNL, conform Agerpres.

"Ne aşteptăm la majorarea dobânzilor cu 0,5% în februarie şi în martie, şi ne aşteptăm la mai multe majorări în mai şi în iunie", a declarat Knot.

Banca Centrală Europeană crește dobânzile din cauza inflației. „Va exista o perioadă în care am putea reduce dobânzile”

În schimb, într-un interviu acordat publicației italiene „La Stampa”, Klaas Knot a afirmat că „este prea devreme să spună” dacă BCE ar putea încetini ritmul creșterii dobânzilor până în vară.

„La un anumit moment, desigur, riscurile privind perspectivele inflaţioniste vor deveni mai echilibrate. De asemenea, va exista o perioadă în care, de exemplu, am putea reduce dobânzile cu până la 50 puncte de bază, dar încă suntem departe de o asemenea evoluţie", a declarat oficialul BCE, pentru sursa citată.

Costul creditului în UE, scumpire fără precedent

Banca Centrală Europeană a crescut dobânda de referinţă cu 250 de puncte de bază la ultimele sale patru reuniuni de politică monetară. Aceasta este considerată o scumpire fără precedent a costului creditului într-o perioadă atât de scurtă.

Oficialii BCE vor să menţină aceeaşi direcţie în lunile următoare pentru a provoca o scădere durabilă a inflaţiei.

Cele mai recente date statistice arată că inflaţia anuală în zona euro a încetinit în decembrie până la 9,2%, preponderent datorită unor costuri mai mici la energie. În schimb, inflaţia de bază, care nu ţine cont de volatilitatea preţurilor la alimente şi energie, a continuat să crească până la 5,2%, ceea ce a calmat speranţele că recenta explozie a preţurilor a trecut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE