Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rate mai mari la credite din ianuarie 2023. IRCC va urca la 5,71%, față de 4.06%

Publicat de: Euronews

Anul 2023 vine cu rate mai mari pentru creditele în lei cu dobândă variabilă. Indicele de referință pentru creditele consumatorilor, aplicabil pentru primul trimestru din anul viitor, va fi de 5,71%, față de 4,06% cât a fost în ultimele luni din acest an.

Dacă ne raportăm la un credit „Noua Casă” de 250 de mii de lei, derulat pe 30 de ani, în ultimele trei luni din acest an, rata a fost de 1.758 de lei. Dacă ne uităm la cât era rata la începutul anului, creșterea a fost de peste 460 de lei.Însă de la 1 ianuarie, vor plăti lunar cu aproape 300 de lei mai mult. Concret, la un credit „Noua Casă” cu IRCC, creșterea anuală este de 766 de lei.

Totuși, în comparație cu creditele mai vechi, conectate la ROBOR, creșterea nu va mai fi atât de mare. Un client ar urma să plătească încă 50 de lei spre jumătatea anului viitor. Avantajul rămâne de partea celor cu credite mai noi, pentru că diferența între cei doi indicatori este de două puncte procentuale în favoarea IRCC.

Recomandările economiștilor

Cei care plătesc rate cu dobândă variabilă calculate în funcție de ROBOR, au o rată de 2.400 de lei. Însă aceasta poate crește, dacă Banca Centrală va modifica anul viitor dobânda de referință.

Varianta recomandată de specialiști, pentru cei care au dificultăți financiare, este o refinanțare cu dobândă fixă.

„Ce pot să facă cei care au aceste dobânzi variabile? În primul rând, să se ducă să negocieze cu propria bancă pentrru creditul lor. În contiunuare mai sunt dobânzi fixe la bănci începând cu 7%. Dacă făceau această mișcare în aprilie-mai, dobânzile începeau cu 4%. Dacă ai fi refinanțat creditul în ROBOR în aprilie ai fi economisit la un credit de 250.000 de pe 30 de ani la rată 7.400 de lei. Și dacă ai fi trecut la IRCC, ai fi economisit până acum 5.300 de lei. Dacă erai la IRCC și treceai la dobândă fixă, economiseai până acum peste 2.000 de lei”, a explicat Irina Chițu, broker de credite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE