Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bogdan Aurescu susține că România beneficiază de garanții de securitate în contextul războiului. „Nu cred că ar trebui să ne fie teamă”

Publicat de: Euronews

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a declarat, la Forumul Economic de la Davos, că securitatea din regiunea Mării Negre a fost afectată de războiul din Ucraina, însă România beneficiază de protecția NATO care este „cea mai puternică alianță politico-militară din istorie”. Într-un interviu acordat Euronews, șeful Diplomației române a discutat cu omologii săi inclusiv despre modul în care Austria s-a opus aderării României la spațiul Schengen.

Aflat la Forumul Economic de la Davos, Bogdan Aurescu a acordat un interviu jurnaliștilor Euronews în care a vorbit despre cum este afectată România de războiul din Ucraina, sprijinul acordat refugiaților ucraineni, precum și despre demersurile făcute pentru a convinge cancelariile europene că România merită să facă parte din spațiul Schengen.

Bogdan Aurescu, despre protecția de care beneficiază România sub umbrela NATPO. „Securitatea noastră este mai puternică acum”

Întrebat cât de amenințată se simte România de Vladimir Putin, de Rusia, ministrul Afacerilor Externe a reiterat că securitatea aliaților NATO a fost „consolidată prin deciziile luate anul trecut la Summitul din martie de la Bruxelles și mai ales la Summitul de la Madrid din iunie”.

„Desigur suntem afectați de securitate din Marea Neagră, iar securitatea din această regiune a fost afectată, dar totodată trebuie să știm, o repet mereu românilor, dar și partenerilor noștri când vorbim despre aceste probleme, că nu trebuie să ne temem pentru că NATO este cea mai puternică alianță politico-militară din istorie, iar securitatea aliaților a fost consolidată prin deciziile luate anul trecut la Summitul din martie de la Bruxelles și mai ales la Summitul de la Madrid din iunie.

Întrunirea miniștrilor de externe pe care am găzduit-o în noiembrie în București confirmă acest lucru. Am discutat foarte mult despre securitatea din regiunea Mării Negre, este o regiune strategică pentru alianță și este inclusă ca atare în conceptul strategic adoptat la Madrid, în urma demersurilor României. Securitatea noastră este mai puternică acum și nu cred că ar trebui să ne fie teamă, chiar dacă trebuie să fim conștienți de amenințările puse de acest război pe care Rusia l-a lansat împotriva Ucrainei”, a afirmat Bogdan Aurescu, pentru Euronews.

Cât despre hubul umanitar din Suceava și zona în care ar putea fi construit, ministrul de Externe a reamintit că acest proiect reprezintă „ o inițiativă importantă a României, care a fost creat împreună cu Comisia Europeană”.

„Hubul umanitar din Suceava este o inițiativă importantă a României, care a fost creat împreună cu Comisia Europeană. Din martie de când am creat acest hub, peste 64 de convoaie cu ajutor umanitar au fost trimise prin acest centru către Ucraina.

Peste 360 de camioane cu ajutor au fost trimise prin acest centru umanitar. Este o inițiativă de mare succes, este foarte apreciată de partenerii din UE, dar nu numai. Cred că va continua să ofere asistență nu doar Ucrainei, ci și Moldovei. Rep. Moldova are nevoie de ajutor umanitar în aceste vremuri”, a mai precizat șeful Diplomației române.

Aderarea României la Schengen, printre prioritățile președinției suedeze a UE

„Nu există îndoială că președinția suedeză ne sprijină în eforturile noastre de aderare. Prim-ministrul Suediei a spus foarte clar acum câteva zile în Parlamentul European, marți, când a prezentat prioritățile președinției suedeze, și m-am bucurat să observ că aderarea la Schengen a fost enumerată printre acele priorități.

Acesta este și rezultatul discuțiilor pe care le-am avut pe 11 ianuarie cu ministrul suedez de externe, care de asemenea a oferit puternice asigurări că Suedia va prelua această prioritate de la președinția cehă și o va face o prioritate a președinției suedeze. Deci președinția suedeză oferă tot sprijinul necesar, va lansa un proces de consultare în viitorul apropiat cu toți actorii implicați în acest proces, cu Austria, Țările de Jos, Comisia, Bulgaria, și toți ceilalți actori care sprijină acest proces. Ieri am discutat cu ministrul de externe al Austriei, aici în Davos, în marja Forumului Economic Mondial”, a mai afirmat Aurescu.

Bogdan Aurescu vrea să convingă Austria ca România să fie primită în Schengen. „Am făcut apel la o abordare constructivă”

„Am făcut apel la o abordare constructivă din partea Austriei pentru a începe un proces care să ne conducă la aderare, pentru că este foarte important ca Austria să dea dovadă de flexibilitate și de o atitudine constructivă. În acest sens, l-am informat pe colegul meu despre disponibilitatea României de a se angaja în procesul de consultări împreună cu Comisia, împreună cu Austria precum și ceilalți parteneri, pentru a găsi soluții la problema migrației semnalată de Austria. Și asta chiar dacă noi nu recunoaștem niciun fel de legătură între aderarea noastră la Schengen și problemele legate de migrație. Totodată, am convenit că vom lucra împreună pentru a avea în cele din urmă un plan de lucru, o agendă în vederea aderării”

Este important și vom păstra legătura în viitorul apropiat. Tot ieri, președintele României, Iohannis, a vorbit la telefon cu președintele Austriei, Van der Bellen, au vorbit despre aceeași abordare constructivă de care avem nevoie din partea Austriei. Am decis să îl retrimitem pe ambasadorul României la Viena, pe care l-am chemat pentru consultări în decembrie, după votul dat de Austria împotriva României în Consiliul Afaceri Interne. Acesta este un gest de deschidere către cooperare, către o atitudine constructivă. Sperăm că partenerul austriac va răspunde cu o abordare similară”, a mai menționat Aurescu.

Bogdan Aurescu, despre discuțiile cu diplomații de la Davos

„Sarcina miniștrilor de externe este de a dialoga și de a crea condițiile pentru facilitarea dialogului. Am luat act de propunerea colegului meu, ministrul de externe al Austriei, că ministerele de interne trebuie să aibă rolul principal, între timp miniștri de externe și ministerele de externe ar trebui să faciliteze acest dialog. Atmosfera a fost colegială.

Am discutat ca între profesioniști. Bineînțeles că nu am ascuns profunda noastră nemulțumire și dezacordul față de comportamentul Austriei, un comportament nejustificat, neîntemeiat și fără niciun fel de explicație logică, pentru că România este pregătită să adere, disponibilitatea noastră este recunoscută de către toți ceilalți parteneri europeni, de către Comisie, de către misiunile de evaluare. De asemenea, există valoarea adăugată, i-am spus că, cu cât sunt mai lungi granițele externe ale Uniunii Europene, cu atât sunt mai sigure granițele austriece. Cred că acesta este un fapt care este foarte bine înțeles de către toată lumea”, a concluzionat Bogdan Aurescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE