Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Militarii americani de la baza Mihail Kogălniceanu, misiune prelungită cu cel puțin nouă luni. Decizia anunțată de Pentagon

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Pentagonul a anunțat că va menține mii de soldați pentru cel puțin încă nouă luni la baza Mihail Kogălniceanu din Constanța. Efectivele militare americane se află cel mai aproape de războiul din Ucraina, au anunțat oficiali citați de publicația New York Times, conform Agerpres.

La baza Mihail Kogălniceanu sunt staționați începând din vara anului 2022 aproape 4.000 de miliari ai Diviziei 101 Aeropurtată a SUA, inclusiv mici grupări de trupe care efectuează frecvent exerciţii la graniţa României cu Ucraina.

De asemenea, Pentagonul a mai trimis în România un contingent mai mic al Diviziei 82 Aeropurtată, ca parte a forţei de reacţie rapidă în urma declanşării invaziei ruse în Ucraina în februarie, notează sursa citată.

Divizia 101 Aeropurtată va părăsi România în următoarele două luni. Oficialii citaţi de New York Times au precizat că militarii vor fi înlocuiți de o brigadă diferită a aceleiași divizii, care-şi are baza permanentă în SUA la Fort Campbell.

Potrivit sursei citate, misiunea va fi condusă de ofiţeri superiori, printre care se vor număra un general cu două stele şi planificatori de vârf din cadrul Diviziei a 10-a de asalt montan, în cadrul unei desfăşurări ce va avea o durată de nouă luni.

Divizia 101 Aeropurtată a Armatei SUA a fost implicată în debarcarea din Normandia, în 1944.

„Este important pentru că divizia 101 aeropurtate a Armatei SUA este una dintre cele mai importante formațiuni militare din Statele Unite. Ea a fost înființată în august 1942 și de atunci activează încontinuu, fiind prezentă pe aproape teatrele militare din ultimii 70 de ani.

Ei sunt pregătiți întotdeauna să intervină unde este nevoie și faptul că în condițiile la granița României se desfășoară un război, prezența lor aici pe teritoriul României este de bun augur.

Este foarte important că participă la această defilare pentru că este vorba și despre dorința României de a dezvolta o diplomație militară. De-a lungul anilor, Forțele Armate participante la acțiuni pe teritoriul României au participat la defilările de Ziua Națională. Am avut defilări ale militarilor din Republica Moldova”, a afirmat Nicu Fălcoi, fostul pilot de avioane supersonice, la Euronews România.

Până sâmbătă nu era clar dacă Pentagonul urma să menţină unitatea de nivel superior la baza de la Kogălniceanu sau să-şi mute forţele în altă parte.

Trimiterea unui general cu două stele în apropierea unei zone de conflict permite luarea mai rapidă a deciziilor asupra poziţionării trupelor şi armelor dacă Rusia ar împinge războiul în teritoriul NATO, explică analişti militari.

O asemenea mişcare „ar asigura că Statele Unite sunt bine poziţionate în oferirea unei descurajări robuste şi a unei poziţii defensive aliaţilor noştri pe continentul european'', menţiona sâmbătă Pentagonul într-o declaraţie, adăugând că ''SUA vor continua să-şi ajusteze corespunzător postura ca răspuns la mediul de securitate dinamic''

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE