Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prima paradă de 1 decembrie, organizată în condițiile unui război la granița României

Mii de români vor asista la o paradă de 1 decembrie, unică în istorie deoarece este organizată în vreme de război la granița țării.  Alături de soldații români vor defila şi aproximativ 150 de militari străini, în cadrul unor detașamente din Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos, precum şi militari reprezentând ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României.

Într-un interviu acordat Euronews România, deputatul USR Nicu Fălcoi, care este fost pilot de avioane supersonice și observator militar ONU, a declarat că „trebuie să arătăm că suntem împreună”, în contextul amenințării reprezentate de războiul din Ucraina.

„Este prima paradă care se desfășoară în condițiile unui război la granița României. Participă cam toate forțele armate care sunt în acest moment pe teritoriul României. După cum bine știm, anul acestea s-a hotărât înființarea unui grup de luptă pe teritoriul României sub conducerea Franței. De asemenea, încă de ani buni avem la Mihail Kogălniceanu forțe americane prin parteneriatul strategic pe care îl avem împreună cu SUA.

Este o paradă la care participă aproape 1.500 de militari, este o paradă la care participă circa 150 de militari străini. Avem foarte multe aeronave.

Este și o paradă la care accesul publicului este liber de data aceasta. Până acum am fost împiedicați de pandemia prin care am trecut pentru a da liber publicului”, a precizat Nicu Fălcoi.

Celebra Divizie 101 Aeropurtată a SUA va defila la parada de 1 decembrie

Printre militarii care vor defila la parada de 1 decembrie vor fi și cei din cadrul Diviziei 101 Aeropurtate a Armatei SUA, divizia istorică implicată în debarcarea din Normandia, în 1944.

„Este important pentru că divizia 101 aeropurtate a Armatei SUA este una dintre cele mai importante formațiuni militare din Statele Unite. Ea a fost înființată în august 1942 și de atunci activează încontinuu, fiind prezentă pe aproape teatrele militare din ultimii 70 de ani.

Ei sunt pregătiți întotdeauna să intervină unde este nevoie și faptul că în condițiile la granița României se desfășoară un război, prezența lor aici pe teritoriul României este de bun augur.

Este foarte important că participă la această defilare pentru că este vorba și despre dorința României de a dezvolta o diplomație militară. De-a lungul anilor, Forțele Armate participante la acțiuni pe teritoriul României au participat la defilările de Ziua Națională. Am avut defilări ale militarilor din Republica Moldova”, a afirmat fostul pilot de avioane supersonice.

De asemenea, Nicu Fălcoi a precizat că la defilarea organizată cu ocazia Zilei Naționale a României vor participa și militari din Franța, Belgia, Portugalia.

„Trebuie să arătăm că suntem împreună și astfel de momente și este important pentru toată lumea, atât pentru forțele armate române care simt că fac parte dintr-o alianță și simt că se pot baza pe ceilalți parteneri, cât și pentru poporul român căruia i se arată că aliații noștri sunt alături de noi în condiții în care avem nevoie de noi”, a menționat deputatul USR.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE