Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Analist militar, despre nemulțumirile soldaților francezi de la Cincu. „Nu se duc la bal mascat. Este perla pe coroana terenurilor de instrucție ale României”

Colonelul în rezervă Ion Petrescu a declarat în direct la Euronews România că nu înțelege de ce Franța și-a asumat condițiile pe care voiau să le aibă militarii trimiși la baza de la Cincu. Analistul militar consideră că „dacă ar fi ocupat de la început administratorul român, erau condițiile adecvate”.

Invitat în studioul Euronews România, analistul militar Ion Petrescu a dat detalii despre experiența de care a avut parte în bazele americane din Afghanistan și Irak.

„Acolo totul purta amprenta SUA, adică existau containere speciale pentru baie, pentru toaletă, cu apă caldă. În ceea ce privește mâncare, se asigura la cele trei ore. Era consistentă, iar în ceea ce privește dormitul, erau luate măsuri de prevenire ale unor situații de disconfort. În Afghanistan, pe timpul iernii, erau temperaturi scăzute și atunci existau modalități de încălzire locurilor în care se aflau militarii noștri”, a afirmat Ion Petrescu.

Analist militar: „Este clar că o administrație mai puțin inspirată din partea partenerului francez”

Analistul militar a mărturisit că nu a înțeles „de ce francezii și-au asumat ei condițiile pe care voiau să le aibă militarii”

„Aici e vorba despre România. Baza este a României și atunci, având ofițeri cu experiență puteau să asigure acolo ceea ce în altă parte militarii noștri români au beneficiat.

Ceea ce punem noi acum sub semnul întrebării este managementul primirii militarilor francezi.

La informațiile publice pe care le avem este clar că o administrație mai puțin inspirată din partea partenerului francez a dus la dus la o asemenea situație”, a mai spus Petrescu.

Analistul militar a explicat că baza de la Cincu „reprezintă poligonul cel mai mare și cel mai adaptat antrenării unor militari din trupe de elită”.

„Atunci când s-au ridicat parte dintre obiectivele de acolo, mă refer la locațiile de cazare, putea să se folosească experiența americană, mai ales că sunt ofițeri români care au trăit în asemenea baze americane, știu ce condiții sunt asigurate.

Pun această situație pe seama unei neadaptări la realitățile din țara noastră. Tot răul e spre bine. Francezii își dau seama că totuși avem și noi experiență și dacă i-ar fi lăsat pe administratorii români, probabil că altfel s-ar fi soluționat”, a menționat el.

Colonelul Ion Petrescu este de părere că „dacă ar fi ocupat de la început administratorul român, erau condițiile adecvate să se asigure și hrana și apa și căldura necesară trupelor franceze”.

„Probabil că a fost o solicitare a partenerilor noștri francezi, pornind de la experiența reală pe care militarii francezi o au atunci când acționează ca forță expedițională într-o țară sau alta din Africa. Numai că aici e România.

Aici nu sunt căldurile din Africa și în același timp sunt o serie de dificultăți.

Acolo se duc militarii români pentru antrenament și antrenamentul e dus în condiții dificile. Nu se duc la bal mascat, se duc să se lupte ca să știe să-și apere patria, pământul acestei țări”, a mai precizat el.

De asemenea, analistul a reamintit că la baza militară de la Cincu au fost invitați deseori atașații militari străini să vadă exerciții ale militarilor noștri și, din punctul său de vedere, este „foarte bine organizat de Statul Major al Apărării”.

„Este perla pe coroana terenurilor de instrucție ale Armatei României. Cred că aceste inadvertențe de ordin tehnic vor fi depășite în mod inteligent rapid”, a concluzionat colonelul Ion Petrescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE