Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Irak | Ciocniri violente în Bagdad. Revolta adepților lui Moqtada al-Sadr s-a soldat cu cel puțin 15 morți

Cel puţin 15 susţinători ai liderului şiit Moqtada Sadr au fost ucişi luni în Zona Verde din Bagdad, teatrul unor violenţe, de la anunţarea de către liderul şiit a „retragerii sale definitive” din politică, potrivit unui nou bilanţ furnizat de surse medicale, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Anunțul influentului cleric șiit că se retrage din politică a declanșat revolta adepților săi, care au invadat palatul guvernamental.

În timpul nopții, s-au auzit explozii și focuri de mitralieră în jurul Zonei Verzi, unde se află sediul guvernului irakian și ambasadele străine. Decizia clericului vine în urma eșecului partidelor șiite de a reforma un sistem politic corupt și decadent.

Începând din 2003, grupările irakiene s-au angajat în conflicte care au culminat cu cele mai recente violențe.

Aproximativ 350 de manifestanţi au fost, de asemenea, răniţi - unii împuşcaţi, alţii prin inhalarea de gaze lacrimogene - în haosul care a zguduit Zona Verde.

Lider deopotrivă influent şi imprevizibil, Moqtada al-Sadr şi-a anunţat luni „retragerea definitivă” din politică. Acest cleric este o personalitate ce poate atât să agraveze criza, cât şi să scoată ţara din impas, întrucât aura sa politică şi religioasă are o puternică influenţă asupra comunităţii şiite, majoritară în Irak.

Moqtada al-Sadr a câștigat alegerile parlamentare de anul trecut, dar s-a retras din legislativ pentru că nu a reușit să formeze un guvern care să-i excludă pe rivalii săi spijiniți de Iran.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE