Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ÎPS Teodosie, urmărit penal de DNA. Alex Nedea: ”Avem de-a face cu oameni din cadrul BOR care se bucură de o ofertă cu tentă penală”

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, este urmărit penal de DNA pentru cumpărare de influență. În plus, procurorii Anticorupție îl cercetează și pe unul dintre consilierii acestuia.

Ancheta DNA a pornit în urma investigației Recorder, în care au fost publicate imagini filmate cu camera ascunsă în care un preot, care pretinde că este un om de afaceri, i-a propus Arhiepiscopului Tomisului să obțină o finanțare de 800.000 de lei. Alex Nedea, unul dintre jurnaliștii Recorder, a explicat la Euronews România cum s-a desfășurat investigația și despre flagelul din interiorul Bisericii Ortodoxe Române.

Alex Nedea, jurnalist de investigații la Recorder: ”Trebuie precizat foarte clar că această investigație se bazează și pe mărturiile unui om din interior, un preot activ din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, care a fost și om de afaceri, a avut o firmă care se ocupa tocmai cu construcție de biserici. Pentru a veni cu argumente solide, pe lângă mărturia sa, acest preot a venit cu filmarea cu camera ascunsă.”

După apariția acestui material, Biserica Ortodoxă România a emis un comunicat de presă în care era menționat faptul că discuția dintre Arhiepiscopul Tomisului și preot a fost ”vizibil provocatorie și neserioasă.”

Alex Nedea a precizat că discuția a fost una serioasă, având în vedere că au fost mai multe întâlniri, nu doar una singură.

Alex Nedea, jurnalist de investigații la Recorder: ”Am considerat că au fost discuții luate în serios de Arhiepiscopie, pentru că nu a fost vorba doar de o singură întâlnire, ci au fost trei întâlniri, ceea ce demonstrează că oamenii doreau cu vehemență să pună mâna pe acei bani de la Secretariatul de Stat pentru Culte. La fel, din discuțiile pe care le avem, pe bruturile pe care noi le-am analizat, zeci de minute în care nici măcar o secundă nu se pune problema că Arhiepiscopului Tomisului nu ar crede propunerea părintelui, cu cel care a fost avertizor de integritate în acest caz. Adică avem de-a face cu niște oameni din cadrul Bisericii Ortodoxe Române care se bucură de această ofertă cu tentă penală, de a primi o sumă de bani publici, 800.000 de lei, în schimbul plății unui comision de 20%.”

Încrederea oamenilor în instituțiile statului

Jurnalistul Recorder a evidențiat nevoia ca Direcția Națională Anticorupție să facă lumină în astfel de cazuri, pentru a opri acest fenomen.

Alex Nedea, jurnalist de investigații la Recorder: ”E foarte important că DNA din Constanța s-a autosesizat, pentru că doar justiția va putea să facă lumină în acest caz. Oamenii și-au pierdut încrederea în instituțiile statului și această încredere poate fi câștigată doar dacă instituțiile demonstrează că își fac treaba. Și în acest caz DNA pare că dorește să își facă treaba, să lămurească ce s-a întâmplat în birourile Arhiepiscopiei Tomisului.”

Cât de dese sunt astfel de cazuri?

Alex Nedea, jurnalist de investigații la Recorder: ”Din mărturiile pe care le avem din interiorul sistemului putem spune că avem de-a face cu un flagel, dar este foarte greu de demonstrat fiecare caz punctual întrucât oamenii din interior se complac și câștigă de pe urma acestui sistem. Doar genul acesta de anchete ale procurorilor pot să oprească acest fenomen, nu doar investigațiile noastre, ale jurnaliștilor.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE